I början av november larmade Region Gotland om att bakterien clostridium perfringens letat sig in i vattenledningsnätet och i Visby, Vibble, Väskinde, Själsö, Brissund, Västerhejde, Tofta, Västergarn och Eskelhem uppmanades man att koka sitt dricksvatten. Ett omfattande spolningsarbete pågick för att bli kvitt bakterien och den 18 december kunde man häva kokrekommendationerna för samtliga.
Efter spolningsarbetet har många märkt av en smak och lukt av klor i vattnet. Patrik Johansson, vattenchef på Region Gotland, menar att smaken och lukten inte har något samband med spolningsarbetet.
– Men för området i Visby har vi stängt av grundvattentäkten Langs hage, som vi berättat tidigare. Det vattnet har vi ersatt med en annan typ av vattenblandning, alltså att vi tar vatten från andra platser. Det som händer är att det blir ett mjukare vatten än det vi tidigare haft, och det är en annan klorprodukt som vi använder när vi bereder vårt vatten. Det kan göra att det luktar och smakar mer eller mindre klor, men det är godkänt och tjänligt vatten, säger regionens vattenchef Patrik Johansson.
Beroende på vart du befinner dig på ön, kan smaken på vattnet variera, förklarar Patrik Johansson.
– Jämför du vattnet i Visby och exempelvis Ljugarn, så smakar vattnet inte likadant. Det beror på att vattnet är olika hårt. Som till exempel nu när vi tar vattnet från ett annat håll än vanligt i Visby, så är vattnet inte lika hårt som tidigare. Vattnet smakar helt enkelt olika beroende på vart det tas ifrån. Även årstid, temperatur, högt eller lågt flöde på vattnet, är saker som spelar in, säger Patrik Johansson.
Ibland krävs diverse serviceåtgärder och underhåll på ledningsnätet vilket leder till att omläggningar av vattnet görs.
– Det är normalt att lägga om driften av vattnet i perioder, precis som vi har behövt göra nu i och med Langs hage. Vi tar vattenprov och har bara godkända prov och inga anmärkningar, säger Patrik Johansson.
Vattenchefen menar att klorsmaken troligtvis kommer att vara kvar en tid framöver.
– Det kommer nog hålla i sig i några månader, säger Patrik Johansson.
Han ger även ett enkelt tips på hur man kan minska klorsmaken.
– Man kan hälla upp vattnet i en flaska och ställa i kylen. Det kommer smaka bättre då och lukta mindre och så vidare, säger Patrik Johansson.