Regionens svar om neonskylten på Stora torget

En uppmärksammad neonskylt vid Stora torget har skapat debatt om skyltningen i innerstaden. Nu kommenterar regionens tillsynshandläggare ärendet. "Det vanligaste är att man inte vet att man gjort något fel", säger han.

Skylten som väckt en debatt om hur utformningen av skyltar får se ut i världsarvet.

Skylten som väckt en debatt om hur utformningen av skyltar får se ut i världsarvet.

Foto: Erik Daun

Visby2024-06-23 14:04

Nyheten i korthet

  • En olovlig neonskylt vid Stora torget i Visby har skapat debatt. Skylten, som tillhör restaurang Lulu poké och Sushi, strider mot regler för Visby innerstads utsmyckning.
  • Region Gotland har kontaktat restaurangägarna och uppmanat dem att söka bygglov för skylten. Enligt handläggaren Tobias Månelind är det dock osannolikt att bygglov kommer beviljas för den befintliga skylten.
  • Om skylten inte tas ner kan en byggsanktionsavgift utkrävas. Region Gotland arbetar endast med inkommande synpunkter, vilket gör att allmänhetens åsikter är viktiga i ärenden som dessa.

Restaurang Lulu poké och Sushi, tidigare Rosengården, vid Stora torget i Visby har olovligen satt upp en neonskylt i världsarvet. Den saknar i dagsläget bygglov och verkar strida mot flera regler kring hur Visby innerstad får utsmyckas.

Tobias Månelind, handläggare vid byggprocess och tillsyn på Region Gotland, arbetar med ärendet om neonskylten och förklarar att restaurangen fick information om en tillsyn av en olovlig åtgärd i slutet av maj. När ägarna inte hört av sig kontaktade han själv ägarna och hade under veckan ett initialt möte kring ärendet. 

– Vi kände att det här är ett ärende som engagerar allmänheten så därför tog vi en snabb kontakt. Det vanligaste vid sådana här ärenden är att man inte vet om att man gjort fel. Så var det i det här fallet också. De kände att det blivit fel och vi hade en bra dialog, säger Tobias Månelind.

undefined
Tobias Månelind är tillsynshandläggare och arbetar med ärendet gällande skylten på Stora torget.

Region Gotland kommer nu att låta restaurangens ägare komma in med en ny ansökan om bygglov för skylten. Enligt Tobias Månelind är det i dagsläget inte aktuellt med föreläggande om vite. Däremot kommer restaurangen att tvingas betala byggsanktionsavgift om skylten sitter kvar.

– Enda möjligheten att slippa byggsanktionsavgiften är att ta ned skylten.

Byggsanktionsavgiften kan landa på någonstans mellan 7 000 och 9 000 kronor, om skylten har en area om en till två kvadratmeter, enligt Boverkets e-tjänst.

Skulle restaurangen kunna få bygglov för skylten som den ser ut nu?

– Jag kan inte göra den bedömningen i dagsläget då ärendet fortfarande befinner sig i utredningsstadiet men alla har rätt att få sitt ärende prövat.

Om skylten inte tas ned av ägaren är en annan väg ett föreläggande om vite för den olovliga åtgärden. Ett sådant kräver beslut i miljö- och byggnadsnämnden.

Kan skylten bli kvar i sommar?

– Det vill jag inte svara på. Det får du fråga ägaren om.

I debatten kring skyltningen i Visby innerstad har även andra skyltar och flaggor uppmärksammats. Eftersom bygglovsenheten inte har någon uppsökande verksamhet så krävs det att allmänheten kommer med synpunkter gällande eventuella överträdelser, likt otillåten skyltning.

– Vi jobbar uteslutande på inkommande synpunkter. Det finns inte resurser att leta uppsökande i dagsläget.

undefined
Skylten som väckt en debatt om hur utformningen av skyltar får se ut i världsarvet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!