Här handlar du billigast när matpriserna skenar

Matpriserna fortsätter att skena, och ökningen i februari är den högsta hittills. Men vilken butik i Visby är dyrast? Och vilken är billigast? GT har återigen jämfört vad en matkasse med 18 olika livsmedel kostar i de olika butikerna.

Matpriserna fortsätter att öka, och den matkasse med 18 varor som GT jämfört i Visbys olika livsmedelsbutiker har blivit i genomsnitt 3,8 procent dyrare mellan november och februari (då är dock en vara i kassen utbytt).

Matpriserna fortsätter att öka, och den matkasse med 18 varor som GT jämfört i Visbys olika livsmedelsbutiker har blivit i genomsnitt 3,8 procent dyrare mellan november och februari (då är dock en vara i kassen utbytt).

Foto: Chris Anderson/TT

Visby2023-03-11 06:05

I höstas gjorde Gotlands Tidningar en stor kartläggning där vi jämförde vad en matkasse innehållande 18 olika livsmedel kostade i Visbys olika matbutiker. Denna visade att de stora butikerna - i tur och ordning Willys, Ica Maxi och Stora Coop - var överlägset billigast, medan de mindre överlag hade en högre kostnad för den aktuella matkassen. Allra dyrast var Coop Gråbo där totalsumman blev 844,20 kronor, vilket var nästan 120 kronor dyrare än Willys, som var kartläggningens "vinnare".

undefined
Precis som vid den förra kartläggningen av matpriserna i Visbys livsmedelsbutiker så är Willys billigast.

Nu, nästan fem månader senare, är det dags igen, och precis som då är vi tydliga med att detta inte är en vetenskaplig undersökning. Vi har utgått från samma förutsättningar och ramar som när vi gjorde jämförelsen i november 2022. Det innebär att vi bland annat valt att jämföra stora varumärken så som exempelvis Arla och Kungsörnen, och att vi därför valt bort butikskedjornas egna varumärken. Vi har även helt bortsett från rabatter och kampanjer, och i de mycket få fall som en butik inte haft en vara av det märke vi valt ut så har vi istället tagit med en produkt i samma prisklass.

Även varorna som vi har med i vår matkasse är desamma, förutom att vi bytt ut krögarpytten mot fiskpinnar då butikerna hade olika stora förpackningar av krögarpytt vilket gjorde det knepigt att jämföra. Själva priskollen gjordes den 27 februari, och av logistiska skäl är det endast butiker i Visby som är med i jämförelsen.

Innan vi går in på detaljerna i vår kartläggning kan vi titta lite på vad som hänt rent generellt när det gäller matpriserna de senaste månaderna. Enligt sajten Matpriskollen så fortsätter priserna att stiga, och enligt deras senaste rapport så ökade priset för dagligvaror med 2,1 procent bara i februari. För enbart mat är prisökningen 2,5 procent, och Matpriskollens grundare Ulf Mazur säger att man aldrig uppmätt en så stor ökning sedan man började mäta 2015. 

– Det är på 45 000 artiklar vi ser den ökningen, och som jämförelse kan man säga att prisökningen på dagligvaror under hela 2021 var 1,1 procent. Och det var alltså på 12 månader, så 2,1 procent i februari är extremt mycket, säger han. 

undefined
"Det finns en del fördröjningar i systemet som kommer göra att priserna kommer att fortsätta höjas även de kommande månaderna. Jag tror dock att rekordnoteringen för februari blir svårslagen", säger Ulf Mazur på Matpriskollen.

Den kraftiga ökningen bekräftas även av resultaten i vår kartläggning. Om man för tydlighetens skull tar bort priserna för krögarpytt och fiskpinnar, då dessa skiljer sig så mycket att det blir svårt att göra en jämförelse, så har totalkostnaden för vår matkasse stigit med mellan 36 och 54 kronor i de olika butikerna. Detta alltså på mindre än fem månader. Allra högst är prisökningen på Coop Öster, och minst på Ica Torgkassen.

– Det var ju positivt att höra, ur kundens synvinkel alltså. Men det där slår nog lite från vecka till vecka skulle jag tro, säger Jimmy Hamstedt, handlare på Torgkassen.

Tittar man på enskilda varor som är med i vår jämförelse så är det tre som sticker ut när det gäller prisökningen. Det är kaffe, strösocker och, framförallt, gurka, där det sistnämnda i vissa av butikerna är nästan är dubbelt så dyrt i slutet av februari som i november 2022. 

– Gurkan är svår att jämföra, för den pendlar så mycket i pris från vecka till vecka. Mitt råd när det gäller grönsaker är att inte köpa sånt som inte är i säsong, säger Ulf Mazur, och fortsätter:

– När det gäller socker så stämmer det väl överens med den bild som vi har sett också. Socker ökade nästan ingenting förra året, men den senaste tiden har både sötsaker och strösocker gått upp kraftigt. 

undefined
Gurka är ett av de livsmedel som ökat mest mellan GT:s två kartläggningar, men enligt Matpriskollens grundare Ulf Mazur är det svårt att jämföra pris på gurka då det pendlar från vecka till vecka.

När det gäller vilken butik som är dyrast respektive billigast så ser det i princip likadant ut i februari 2023 som i november 2022. Coop Gråbo är dyrast i vår jämförelse, där matkassen som vi skapat kostar strax över 884 kronor. Att just den butiken är dyrast förklarade Coop Gotlands dåvarande vd Carl-Johan Stålhammar såhär vid kartläggningen i höstas:

– Dels är det ju en kvartersbutik där man snarare stödhandlar än storhandlar. Sedan finns det även socioekonomiska faktorer som spelar in. De varor som det köps lite av i en butik måste man ibland ha lite högre pris på, och på just Coop Gråbo kanske man exempelvis köper Coops egna mjölk, som är lite billigare än Arlas. Hade man i en sådan här jämförelse haft med butikernas egna varumärken hade nog Coop Gråbo inte blivit dyrast.

undefined
Precis som i november så är Coop Gråbo dyrast i vår jämförelse mellan Visbys livsmedelsbutiker.

Näst efter Coop Gråbo när det gäller dyraste butikerna följer Ica Wisborg, Coop Öster och Ica Atterdags. I den andra änden av jämförelsen hamnar återigen Willys, där vår matkasse kostar 745 kronor. De är dock tätt följda av Ica Maxi där kassen kostar 773 kronor. 

Någonstans i mitten av listan hamnar Ica Torgkassen, och Jimmy Hamstedt, som drivit butiken sedan 2017, säger att man gör vad man kan för att hålla nere priserna.

– Vi försöker ju, och vi vill ju vara prisvärda. Men det är tuffa tider för såväl kunderna som butikerna med alla kostnader som ökar. För vår del går ju marginalerna ner när kunderna handlar på kampanj, och det är väldigt många faktorer som påverkar oss. 

undefined
"Vi vill ju vara prisvärda, men det är tuffa tider för såväl kunderna som butikerna med alla kostnader som ökar", säger Jimmy Hamstedt som drivit Ica Torgkassen sedan 2017.

Han berättar att han märkt en förändring i kundernas beteende sedan matpriserna började öka kraftigt.

– Det är ju mer kampanjvaror som går nu. Är till exempel smör billigt en vecka så köper folk smör i större mängder då. 

Det finns en del saker som påverkar priserna i den kartläggning vi gjort. Som exempel är Ica Kometen den enda av Visbys butiker som inte säljer ekologiska bananer. Samma butik är tillsammans med Ica Torgkassen även de enda som har butiksmald nötfärs, vilket är billigare än den som förpackats i fabrik. Jimmy Hamstedt berättar att man på Torgkassen satsat en hel del på just kött för att locka kunder.

– Vi är ju inte en butik som ligger bra trafikmässigt, och då behöver vi få hit kunderna på något annat sätt. Då har vi valt att satsa på kött, och vi styckar mycket själva i butiken, säger han.

Man ser ju i vår jämförelse att de stora butikerna är billigare än de små. Är det lättare att få en stor butik att gå runt?

– Driften blir billigare ju större butik man har och ju mer man omsätter. Ju mindre man är, desto tuffare blir det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!