Renohuset sålt – köparen: "Finns många planer"

Evighetsprojektet gamla Renohuset i Visby har tagit en ny vändning. På måndagen blev försäljningen klar. För Helagotland berättar de nya ägarna om planerna för fastigheten.

I fjol, efter år av sanering, lades amla Renohuset i Visby ut på marknaden. Bakgrunden till saneringen har varit markföroreningar från tiden mellan 1960- och 1980-talet då det bedrevs kemtvätt i huset.

I fjol, efter år av sanering, lades amla Renohuset i Visby ut på marknaden. Bakgrunden till saneringen har varit markföroreningar från tiden mellan 1960- och 1980-talet då det bedrevs kemtvätt i huset.

Foto: Edvin Högdal

Visby2024-06-18 15:25

Efter åratal av saneringsarbete är det klart att fastigheten Visby Senapen 25, mer känd som gamla Renokiosken, säljs. Beslutet togs på måndagen i tekniska nämnden, något som P4 Gotland var först med att berätta.

Köpare är Haglund Holding AB, ett bolag baserat i Huddinge och vars huvudsakliga verksamhet är markarbeten och asfaltering. Detta innebär inte att gamla Renohuset ska jämnas med marken.

undefined
Senast det var butik i fastigheten var när kiosk- och videobutiken Hemmakväll låg i lokalerna.

För de drygt 200 kvadratmetrarna butiksyta i markplan finns ambitionen att i första hand hyra ut till en eller flera verksamheter, berättar bolagets vd Nicklas Haglund:

– Nedervåningen behöver renoveras och det ska läggas nytt golv, det kommer att göras under vintern. Sen till nästa säsong hoppas jag att det finns intresse från ett eller flera företag. Det är en lokal som är gjord för någon slags butik, med sitt läge och den lilla parkeringen intill fastigheten, säger Nicklas Haglund.

Övervåningen är sedan tidigare iordningställd med två lägenheter. De kommer att hyras ut redan från mitten av sommaren, enligt köparen. I övrigt, och på längre sikt, finns det inte någon färdig plan i dagsläget.

– Vi är öppna för att exempelvis göra om till studentboende, och kanske även använda en del av nedre plan till det. Det finns många planer och möjligheter, säger Nicklas Haglund.

undefined
Fastigheten säljs i befintligt skick vilket innebär en hel del arbete för lokalen på markplan.

Enligt honom ska åtminstone en av de inflyttningsklara lägenheterna hyras ut på långtidskontrakt, men att det i år blir säsongsuthyrning. För resterande del av huset efterlyser Nicklas Haglund andras kloka förslag.

– Folk får gärna höra av sig. Det vore kul med fler än en verksamhet i huset, exempelvis en food-truck utanför i tillägg till en butik eller något annat i lokalen, säger han.

Bolaget Haglund Holding AB äger en fastighet på Gotland sedan tidigare, den så kallade Munthes villa som också den ägts av Region Gotland. 

Köpesumman för gamla Renohuset blev 3,1 miljoner kronor. I köpet ingår lokaler på 260 kvadratmeter och en tomt på 788 kvadratmeter.

 Regionen köpte fastigheten 2013 för betydligt mer, 4,6 miljoner, innan en lång och kostsam sanering inleddes vid årsskiftet 2014-2015. Dock så är det staten som finansierat både köp av fastigheten och saneringen, och försäljningssumman ska föras över till länsstyrelsen och återgå till staten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!