Fönster som kasseras och originalportar som byts ut rör upp känslor hos Alfred Skogberg. Tillsammans med kollegan Gustav Bergström driver han den ideella föreningen Renoveringsraseriet som arbetar med att upplysa om vårt gemensamma kulturarv. Nu har de släppt boken "Gör om gör rätt", där Visby är en av de platser som uppmärksammas för sin rika byggnadshistoria.
– I boken fokuserar vi på det som finns utanför ringmuren. Det finns så mycket där som är intressant, som lätt kan hamna i skuggan av den välkända arkitekturen innanför muren.
Norrgatt, med sin ikoniska neonskylt, är ett av Sveriges mest välbevarade konditorier. Skylten har förekommit på föreningens Instagramkonto, där den landade en sjätteplats i förra årets tävling om den vackraste ljusskylten. Men det är någonting som skaver när Alfred Skogberg tittar på huset. Den ursprungliga porten är utbytt mot en port i aluminium.
– Det är viktigt att bevara detaljer som dessa, särskilt ur en miljöaspekt. Det är inte hållbart att använda underhållsfria material som måste bytas ut efter en viss tid. Om vi ska gå mot en cirkulär ekonomi kan vi inte slänga material för att sedan ersätta de med nya, säger Skogberg.
Underhållsfria material är ett återkommande begrepp på föreningens Instagramkonto. Ett begrepp som Skogberg inte är särskilt förtjust i.
– Det är näst intill ett skällsord, säger han och skrattar.
– Sen går det inte heller att komma ifrån att trä är ett vackrare material än plast och aluminium.
Utöver miljöaspekten lyfter Skogberg också den ekonomiska effekten som en varsam renovering medför.
– Att bibehålla kulturvärden och unika byggnadsdetaljer bidrar till ett ökat ekonomiskt värde på sikt.
En annan byggnad som förekommer i boken är Visby tingshus som invigdes 1962.
– Jag fick möjlighet att träffa Lennart Lundström, som ritat tingshuset. Det var fantastiskt att få prata med en arkitekt som var med på den tiden.
I arbetet med boken tog Skogberg hjälp av Lars Bäckman, som tidigare skrivit om Visbys arkitektur utanför murarna.
– Han var en jättebra guide och vi tittade på flera intressanta hus som det inte fanns utrymme för i boken. De får kanske bli föremål för Instagraminlägg istället.
Klockan 18.30 på onsdagen föreläser Alfred Skogberg på Almedalsbiblioteket om Visbys byggnadsarv med fokus på husen som tas upp i boken.