Roland Gutemyr har haft tankstation vid Söderväg i över 30 år. Där säljer ST1 drivmedel, och själv driver han verkstad, däckhotell, biltvätt, uthyrning av släp, och butik med försäljning av biltillbehör, kioskvaror och annat. En omfattande verksamhet som han inte är beredd att flytta.
– Jag förstår inte hur det skulle gå till. Det skulle bli mycket dyrt att flytta verksamheten och bygga upp den någon annanstans, säger han och påpekar att han inte någon gång sagt sig vara positiv till att lämna Söderväg.
– Det är ett bra läge, och verksamheten med däckhotell växer.
Roland Gutemyr äger Astern 4, och är därmed en av de nio fastighetsägare som omfattas av det planprogram som Region Gotland tagit fram för Kilen, området mellan Söderrondellen vid gamla järnvägsstationen till Tallunden. Visionen om hur området kan omdanas har tagits fram utan dialog med fastighetsägarna. Det skulle först förankras hos politikerna. När programmet låg regionstyrelsens bord i oktober gav politikerna uppdrag att öka exploateringsgraden.
– Det är redan det tätaste projekt vi har haft utanför ringmuren, konstaterade projektledaren Felicia Klasson när regionen höll samrådsmöte med flera av fastighetsägarna närvarande.
Roland Gutemyr tycker att den verksamhet han bedriver ger liv åt området, och är rädd att planerna kommer att förvandla Kilen till en sovstad. I området finns i dag flera företag med olika verksamheter. Om planprogrammets vision förverkligas blir det mest lägenheter, och med kravet om ökad förtätning kanske ännu fler.
– Se bara hur det blev med Signalenfastigheten. Där är det en verksamhet och 66 lägenheter, säger han.
Planarkitekten Felicia Klasson, som är projektledare för Kilen, påpekar dock att önskan om att tankstationerna ska flytta från området skrevs in i översiktsplanen för många år sedan, och att det planeras för verksamheter i Kilen.
Vid samrådsmötet mötte Region Gotland för första gången de fastighetsägare som omfattas av planprogrammet för Kilen. Mark- och exploateringsingenjör Susanna Collin räknade upp de frågor som måste lösas och konstaterade snabbt att det här är ett mycket utmanande projekt. Det kräver samarbete mellan fastighetsägare som kan behöva byta mark med varandra, verksamheter behöver flytta och stora investeringar väntar med bland annat parkering under jord. Dessutom måste förorenad mark saneras, och hänsyn behöver tas till buller från hamnen.
Nu ser tankstationerna ut att bli ett av de största problemen. Kring stationerna krävs en skyddszon till bostäder. En förutsättning för att kunna förverkliga planerna är därför att de båda tankstationerna vid Söderväg, förutom ST1 även Circle K, flyttar.
Att planen först skulle godkännas av politikerna innan regionen träffade fastighetsägarna fick kritik under samrådsmötet. Flera fastighetsägare önskade mer tid och projektledaren Felicia Klasson beslutade på stående fot att förlänga samrådstiden en månad till den 20 januari.
– Vi behöver koppla in externa medarbetare för att titta på det här. Vi hade tänkt oss att riva och bygga bostadshus. Nu måste vi analysera vad det betyder ekonomiskt om vi ska bevara husen, säger Karsten Inde som med bolaget Sudar Fastigheter AB äger Astern 3 och 7.
För att samordna projektet kan Region Gotland tänka sig att vara sammankallande för de möten med fastighetsägarna som kommer att krävas framöver.