Så påverkas flygtrafiken av Brommastängningen

Färre flyg, men inga stora störningar. Så sammanfattar flygplatschefen i Visby, Gunnar Jonasson, den pågående stängningen av Bromma flygplats.

Flyg bra, braflyg, SAS, Visby airport, Visby flygplats

Flyg bra, braflyg, SAS, Visby airport, Visby flygplats

Foto: Dennis Pettersson

Visby2024-07-26 05:45

Sedan i måndags håller Bromma flygplats stängt för att utföra banunderhåll. Flygplatsen, som används flitigt av resenärer från och till Gotland, kommer att vara stängd fram tills slutet av nästa vecka – och för Visby flygplats innebär det förändringar.

– Det är något färre flighter och något färre flygresenärer än vad det hade varit normalt. Flygbolaget BRA har fått dra ner lite grann i turlistan under de här två veckorna när Bromma är stängt, säger Gunnar Jonasson, som är flygplatschef i Visby.

Totalt rör det sig om ungefär två färre avgångar om dagen, enligt Jonasson. Flygen som skulle gå till Bromma landar nu i stället på Arlanda.

För vissa resenärer har flygplatsbytet ställt till problem, som Helagotland berättade tidigare i veckan. Dan Hedman tvingades hämta sina barn från fastlandet då de inte kunde resa ensamma från Arlanda. Gunnar Jonasson säger att han i övrigt inte nåtts av några rapporter från resenärer om strul på grund av stängningen.

– Men det är klart att för de som hade tänkt att flyga till Bromma så blir det ju en annan flygplats, säger han.

undefined
Gunnar Jonasson är flygplatschef på Visby flygplats.

Det kan också påverka antalet resenärer som kommer till Gotland med flyg i sommar. Under Almedalsveckan gick flygtrafiken för högtryck, med 33 ankomster under en enda dag. Men sett ur hela sommarens perspektiv har det inte skett någon förändring i trafiken jämfört med förra året.

– Det är i stort sett som föregående år eller något strax under, kan man säga, säger Gunnar Jonasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!