”Man ska inte behöva gå runt och känna sig rädd”

Hur påverkas säkerheten i Almedalen av mordet i fjol och av Rysslands pågående krigföring? Med de frågorna vände vi oss till Säkerhetspolisen, Säpo.


Poliser och avspärrningar på Donners plats, efter mordet under Almedalsveckan 2022.

Poliser och avspärrningar på Donners plats, efter mordet under Almedalsveckan 2022.

Foto: Astrid Philipson

Visby2023-06-26 06:02

På onsdagseftermiddagen den 6 juli 2022 mördades Ing-Marie Wieselgren på öppen gata i Visby. Ett fruktansvärt dåd, som skakade Sverige. Tidigare samma år utbröt dessutom ett krig i vårt närområde.

Inför årets upplaga av Almedalsveckan är säkerheten i särskilt fokus. Region Gotland har stärkt sitt samarbete med polisen och med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Man har även bjudit in säkerhetsexperter från EU.

undefined
Karin Lutz arbetar på pressavdelningen vid Säkerhetspolisen, Säpo.

Men hur ser hotbilden, eller hotbilderna, egentligen ut? Frågan ställdes till Säkerhetspolisen, Säpo, som svarar genom presstalespersonen Karin Lutz:

– Vi tar fram en kontinuerlig lägesbild. Vi vet att intresset för Sverige och aktiviteten i de miljöer vi jobbar mot ökar under Almedalsveckan. Det gäller både främmande makt och våldsbejakande extremism. Men det här tillhör vår normalbild, det är ingenting som sticker ut mot vad vi förväntar oss. Det tar vi också höjd för i vår arbete.

Skiljer sig hotbilden i år mot ett ”normalår”?

– Vi har sedan ett tag tillbaka pekat på att utvecklingen i omvärlden gör att hotet mot Sverige är högt. Ryssland, men även andra auktoritära stater, har blivit mer offensiva i sitt agerande och vi vet att säkerhetshoten ständigt pågår. Det här gäller generellt mot Sverige, inte specifikt mot Almedalen. Den omvärldsutvecklingen bidrar till en växande extremism och ett ökat attentatshot, vilket vi måste ta hänsyn till även under Almedalen.

undefined
Poliser och avspärrningar på Donners plats, efter mordet under Almedalsveckan 2022.

Dådet i fjol har naturligtvis påverkat Säpos arbete. Men på vilket sätt vill man inte gärna avslöja.

– Efter den här extremt tragiska händelsen har vi gjort utvärderingar av vårt arbete, men exakt vilka åtgärder vi har vidtagit kan vi inte gå in på, då det i sig kan påverka säkerheten för våra skyddspersoner. Vi jobbar nära både Polismyndigheten och Region Gotland för att säkerställa att det ska vara ett tryggt och säkert Almedalen. Sedan är det en utmaning att förhindra ensamagerande gärningsmän och bedöma deras avsikt och förmåga. Det kan tyvärr gå väldigt snabbt från tanke till handling där.

Kommer deltagare och besökare på något sätt märka en skillnad i ert arbete i år?

– Polismyndigheten har ansvar för säkerheten för gator och torg. Vad vi på Säpo gör har jag ingen möjlighet att gå in på, svarar Karin Lutz.

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har fört med sig stort mänskligt lidande och massiv fysisk förstörelse. Men det beskrivs även som ett ”informationskrig”, där fakta och objektiv verklighetsbeskrivning kan vara svår att urskilja bland all propagandaspridning.

Säpo tror ändå inte att vi behöver frukta någon särskild ”desinformationsattack” mot Almedalsveckan.

– Det sker påverkan i olika former mot Sverige, en del av den verksamhet Ryssland bedriver består just utav påverkansarbete. Det bedrivs delvis helt öppet, bland annat mot politiker och tjänstemän, men man sprider också desinformation i syfte att påverka bilden av Ryssland. När det gäller Almedalen ser vi ingenting som sticker ut mot normalläget, säger Karin Lutz.

Hotbilderna är en sak. En annan är människors generella oro, efter det som hände i fjol.

– Jag har svårt att tro att det fruktansvärda som hände ifjol inte skulle finnas i folks tankar i år. Men man ska inte behöva gå runt och känna sig rädd. Samtidigt bör man vara uppmärksam på vad som händer runtomkring en, men vi gör vårt bästa för att alla ska känna sig trygga, i nära samverkan med Polismyndigheten och arrangören, avslutar Karin Lutz.

FAKTA

Säkerhetspolisen är Sveriges nationella säkerhetstjänst. Säkerhetspolisen förebygger och avslöjar brott mot Sveriges säkerhet, bekämpar terrorism och skyddar den centrala statsledningen.

Årets Almedalsvecka pågår mellan 27 juni och 1 juli. Arrangörer för Almedalsveckan är Region Gotland och Almedalsrådet, via distriktsordförande (eller någon av hen utsedd) från de lokala politiska partier som även finns representerade i riksdagen.

Källor: Sakerhetspolisen.se, Almedalsveckan.info

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!