Visby stift har sedan en tid undersökt möjligheten att ta över driften av Gotlands sjukhem som under flera år brottats med dålig ekonomi och tidvis varit konkursmässig. Ett lån på 37 miljoner kronor i samband med en omfattande renovering 2015 tyngde kassan liksom pandemin då sjukhemmet inte hade fullbelagt och förlorade inkomster. Gotlands sjukhem som är en stiftelse, har också en skuld till Visby domkyrkoförsamling på 3 miljoner kronor.
Den 23 april beslutade stiftsstyrelsen om en avsiktsförklaring att ta över Gotlands sjukhem. Beslutet hemligstämplades och har överklagats till högsta instans, Svenska kyrkans överklagandenämnd, som sa nej till att släppa på sekretessen. Den 12 maj höll stiftsstyrelsen ett extra möte och berättade då om sina planer.
I torsdags tog stiftsfullmäktige, som är det högsta beslutande organet, ställning i frågan.
– Stiftsfullmäktige fattade beslut att säga ja till förslaget och förvärva Gotlands sjukhem, säger biskop Erik Eckerdal.
Centerpartisten Sture Gardell reserverade sig men han ville inte kommentera varför han tagit det beslutet.
Erik Eckerdal är både ordförande i stiftsstyrelsen och stiftelsen för Gotlands sjukhem vilket innebar att han inte deltagit i beslutsfattandet direkt.
Nästa steg i processen för att rädda sjukhemmet är att bilda två bolag, ett som ska äga fastigheten och ett som ska driva verksamheten. För att affären ska gå i lås behöver sedan driftsbolaget tillstånd av IVO, Inspektionen för vård och omsorg som ska godkänna huvudmannen. Ytterligare ett avtal med regionen behövs som innebär att man kommer överens om vilket dygnspris som ska gälla och utifrån vilka regler som sjukhemmet ska drivas.
I dag är Gotlands sjukhem ett av de särskilda boende som regionen betalar högst dygnsavgift för.
– Ur ett företagsperspektiv tar de en större risk eftersom vi köper platser där efter behov och då blir priset högre, säger Marica Gardell, socialdirektör.
Hon förklarar också att regionen har kvalitetskrav på opartiskhet och att verksamheten ska drivas på ett neutralt sätt, till exempel utifrån religion eller könstillhörighet.
Vad avtalet ska innehålla och vilken ersättningsnivå regionen är beredd att betala, är inte klart.
– Vilket ramavtal vi kommer att få med regionen avser jag inte föregripa i pressen utan det samtalet förs med Region Gotland, säger Erik Eckerdal.
Det formella övertagandet av sjukhemmet sker vid årsskiftet.