I en tidigare artikel har idrottslärarna på Solbergaskolan berättat om den usla arbetsmiljön som råder och om svårigheterna att faktiskt uppfylla kursplanen i ämnet idrott och hälsa. Skolans äldre idrottssalar är slitna och alldeles för små vilket innebär att lärare och elever kontinuerligt tvingas förflytta sig till andra idrottssalar i Visby. Och när nu ett nytt badhus planeras försvinner även skolans enda grönyta som har avlastat den pressade situationen något.
Idrottslärarna kräver nu ett svar från regionstyrelsen om hur eleverna ska få en tillfredsställande undervisning under dessa omständigheter.
Det svar Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) ger i ett mejl är att: ”Vi i politiken har tilldelat budget och väntar på att man från organisationen hittar lösningar”.
Och det som ska lösas i första hand tycks vara att hitta en lämplig plats för en ny idrottshall med byggstart 2026. En hall till en beräknad kostnad av 50 miljoner kronor är planerad, men var den ska ligga är inte klarlagt.
Jenny Iversjö, mark- och exploateringschef vid Samhällsbyggnadsförvaltningen, skriver i ett mejl att det pågår en förstudie där flera förvaltningar och avdelningar är delaktiga. ”Frågan är komplex då det finns begränsad mark i centrala Visby. Det är därför vi inom regionen jobbar tillsammans inom olika kompetensområden för att hitta den bästa möjliga lösningen”.
Torsten Flemming, utbildningsdirektör, har full förståelse för att idrottslärarna på Solbergaskolan är irriterade.
– Av olika anledningar har det dragit ut på tiden att hitta rätt mark att bygga på. Det har bland annat handlat om detaljplaner som inte har stämt överens med önskemålen. Det är en knepig situation som inte är bra, säger han.
Planen säger att det ska börja byggas en ny hall 2026. Vågar du sia om när en ny hall kan stå färdig?
– Nej, det vågar jag inte gissa. Men om vi inte hittar en permanent lösning snabbt så måste vi istället hitta en tillfällig lösning snabbt – och där har ju Solberga själva talat om ett tillfälligt tält. Det finns exempel på att sådana använts på fastlandet, säger Torsten Flemming.
Angående den grönyta som skolan förlorar när ett nytt badhus ska byggas skriver Per Wallstedt, fritids- och idrottsstrateg inom kultur- och fritidsavdelningen, att det finns en föreslagen lösning om att ersätta utomhusytan genom att tillgängliggöra Gutavallen mer för skolans behov. Visserligen är fotbollsplanen lite säsongsberoende för när den skulle gå att nyttja, men med en intern dialog kan vi komma fram till en lösning gällande det, skriver han.
Oscar Lindster (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att han tror att man kommer att hitta lösningar med nya grönytor där bland annat Gutavallen finns att tillgå.
– Det finns också ett uppdrag där vi i barn- och utbildningsnämnden tittar på utemiljön på själva skolan. Den är ju väldigt asfaltbelagd idag, men det finns ganska stora ytor. Sen har vi från regionstyrelsen lagt ett förslag om att se över hela Solbergaområdet. Vi har ingen lösning klar i morgon tyvärr, så vi tittar på tillfälliga lösningar fram tills att vi har en mer permanent lösning. Jag hoppas att en ny hall ska kunna börja byggas 2026.