När signalerna vid korsningen Söderväg/Gutevägen blinkat i flera veckor beslutade regionen att ta ner trafikljusen. Kort därefter började sträckan längs Norra Hansegatan att krångla. På nationaldagen var det korsningen vid Österväg som blinkade gult. Felet åtgärdades samma dag men signalen slutade fungera igen efter några dagar.
Korsningen vid vattentornet hade liknande problem, och så har det varit ett tag.
– Både korsningen mot Österväg och den vid vattentornet ska vara lagade nu, säger avdelningschef för park och trafik i regionen, Björn Rabenius och förklarar att det kan ha rört sig om ett kabelfel.
Glapp i kablar som är känsliga för fukt, jordfel och överslag är några möjliga förklaringar till felen. Men det är inte regionen som har ansvaret för felavhjälpningen.
– Vi har ett avtal med Geab som sköter underhållet på trafikljusen. De är utförare medan vi äger dem och ansvarar för hur de ska styra trafiken, säger Björn Rabenius.
– Jag tror inte de har hittat grundproblemet men de återkommer när de vet vad som är fel, säger han.
Han förklarar att park- och trafikavdelningen inte har elkompetens för att sköta trafiksignalerna själva så därför måste man anlita en entreprenör.
– Enligt avtalet ska de ha sju dagar på sig att åtgärda felet, säger han.
Trafikljusen har funnits i många år och ledningarna är gamla vilket gör att de kan behöva bytas ut.
– Uppstår det fel som återkommer, kan det bli tal om det.
I korsningen Söderväg/Gutevägen slutade trafiksignalerna att fungera för några månader sedan. De hade stått där länge och det fanns inte reservdelar att få tag i.
Där beslutade regionen att montera ner allt och i stället sätta upp vägskyltar som reglerar korsningen.
– Nu har vi röjt växtlighet för att förbättra sikten på vår mark i anslutning till korsningen. Vi har också satt upp tydligare skyltning för att undvika olyckor.
– Vi har bedömt att korsningen ska fungera bra även utan trafiksignal och vi kommer att hålla ett öga på situationen där för att göra ytterligare justeringar om det behövs. Så småningom kommer vi att se över hela systemet av trafiksignaler i Visby, för att kunna styra trafiken bättre och fasa ut gamla anläggningar med driftproblem. Om det finns ett stort behov av trafikljus i korsningen Söderväg/Gutebacken framöver, så får vi överväga det då.
– Trafikljus är dyra, och kostar som en mindre villa, säger Björn Rabenius och gissar på mellan tre och fyra miljoner för varje.
Fördelen med nya trafikljus är att de har helt andra möjligheter att reglera trafiken.
– Det finns modernare signaler som kan känna av och prioritera kollektivtrafik och utryckningsfordon, ger han som exempel.
Under tiden får trafikanterna finna sig i att en del av trafiken kan behöva ledas när ett blinkande gult ljus dyker upp och skapar en del förvirring. Då är det de traditionella trafikskyltarna och högerregeln som gäller.
– Fungerar inte trafikljusen är det trafikskyltarna som gäller. Bilar ska lämna företräde för gående på övergångsställen.
En annan frågeställning är i vilken mån trafiken ska ledas genom stan.
– Det är inte säkert att man bara ska göra det så enkelt som möjligt. Vi vill styra bort onödig trafik, göra den mindre attraktiv.
Ett argument till det är att luftkvaliteten med partikelproblem ökar ju fler fordon som kör i Visby.