På tisdagsförmiddagen presenterade åklagaren Henrik Olin åtalet mot Theodor Engström, som misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i somras.
Theodor Engström åtalas för både terroristbrott och förberedelse för terroristbrott. Det förstnämnda gäller mordet på Ing-Marie Wieselgren medan den andra rubriceringen syftar på hans planer att mörda Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
LÄS MER: ”Likt sagopojkar alltid gjort i sagorna” • Så ville Theodor Engström attackera Visby
Enligt Theodor Engströms försvarsadvokat Staffan Fredriksson var den misstänkte förberedd på båda åtalspunkterna.
– Jag pratade med honom i går och vi sade då att det nog låg i farans riktning att det skulle bli terroristbrott även gällande planerna kring Annie Lööf. Jag hade någonstans hoppats att åklagaren hade kunnat avstå det och besparat henne den påfrestningen, säger Staffan Fredriksson och fortsätter:
– Någonstans så tycker jag – men egentligen ska jag ju inte det – att det nu blir väldigt mycket fokus på Annie Lööf. Det ska det ju vara, men då kanske man glömmer bort Ing-Marie Wieselgren. Och när det gäller Annie Lööf kan jag dessutom tänka mig att åklagaren har en del att bevisa för att det verkligen ska ses som terroristbrott.
Hur har Theodor Engström ställt sig till åtalet?
– Han accepterar det, kan man väl säga. Han är ganska luttrad vid det här laget. Rent intelligensmässigt så har han ju inga problem med att begripa att oavsett brottsrubricering så finns det inte utrymme för något annat utfall än livstids fängelse eller sluten rättspsykiatrisk vård. För honom spelar det därför inte så stor roll vilken brottsrubriceringen blir, säger Staffan Fredriksson.
Kommer han att tala mycket själv under rättegången?
– Ja, som jag har förstått det så kommer han att göra det. Han är ju lite grann ute efter uppmärksamhet och att få sin röst hörd. Han ville manifestera sitt missnöje med psykiatrin, så det kommer han såklart att göra i rätten.
LÄS MER: Theodor Engström ”gapade och väste” – och tittade rakt in i kameran
I förundersökningsprotokollet framgår det att han samma dag som mordet ägde rum skrev dagsboksanteckningar om att han ville ha automatvapen, för att ”storma” Visby. Var det en seriös plan?
– Nej, han hade ju inget vapen. Och man kan ju inte straffa någon för att den har vansinniga tankar. Man kan inte gå in i folks hjärnor och bestraffa en människa innan den begått ett brott. För att det ska räknas som förberedelse krävs det mer planering och en viss sannolikhet att det ska kunna fullbordas. Men åklagaren kanske tycker att sådana anteckningar är graverande.
Var befinner sig Theodor Engström i dagsläget?
– I ett häkte på fastlandet.
Kommer han att närvara på plats under rättegången nästa vecka?
– Ja. Han kommer att transporteras hit, så vitt jag förstår. Men det är Kriminalvården och Säpo som bestämmer det, säger Staffan Fredriksson och fortsätter:
– Eftersom vi bara har ett häkte här så kommer han väl att vara där. Och det har inte varit några hot- eller hatbilder mot honom, så något hinder mot att hålla rättegången på Gotland har inte funnits.
LÄS MER: Ing-Marie Wieselgrens familj uttalar sig efter mordet • ”Ett stort innerligt tack”
Utöver åtalspunkterna om terroristbrott misstänks Theodor Engström också för narkotikabrott. Dels för att ha brukat cannabis, dels genom innehav av bland annat LSD. Var han påverkad när mordet skedde?
– Han påstår att han inte var det. Han hade rökt cannabis några dagar innan gärningen, men menar att han inte var påverkad när den skedde. Något annat, typ LSD, hade han inte tagit. Men eftersom han hade THC i blodet så blir han per automatik åtalad för ringa narkotikabrott. Han gör bestämt gällande att narkotika inte har varit en anledning till att han begått brotten.
Den första tiden efter mordet talades det mycket om Theodor Engströms kopplingar till den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Han har själv hävdat att han därefter hade tagit avstånd från den rörelsen. Vidhåller han det nu?
– Ja. Han menar att han slutade med det 2017. Enligt honom var det något som han testade på. Han har ju varit väldigt ensam och kanske sökte någon form av gemenskap därigenom.
LÄS MER: Polisanställda tittade olovligen på video från mordet – utredningen läggs ned
Hur tror du att rättegången kommer att vara för dig som advokat? Den kommer ju att ske under rätt intensiv mediabevakning.
– Det ser jag inga problem med. Jag hoppas att de fem rättegångsdagarna som är utsatta kommer att räcka. Det är ett jobb som ska göras och jag är övertygad om att det kommer att gå lugnt och stilla, säger Staffan Fredriksson och fortsätter:
– Theodor verkar också vara stabil. Han ser med tillförsikt fram emot rättegången. Han vill få det avklarat, så att han hamnar i det som han lite tragiskt kallar för sin "slutdestination".
Med ”slutdestination”, tänker han då att han kommer att sitta inlåst resten av livet?
– Ja, det är väl så han tänker. Det kan bli så, men det behöver ju inte bli så. Ett livstidsstraff kan bli tidsbestämt och det kan bli en så kallad ”särskild utskrivningsprövning” från den psykiatriska vården. Men det krävs ju att man blir frisk i så fall, för att kunna släppas ut i samhället. Men det kan ju ta lång tid – i värsta fall kan det ta hela livet.
LÄS MER: Theodor Engström led av psykisk störning vid mordet • Polisen: ”Inte oväntat”
Tror du att han kommer att föra fram sina synpunkter om psykiatrin under rättegången?
– Jag tror inte att han kommer att använda sig av den som ett forum eller ge någon detaljerad kritik. Det får han ju inte göra heller, för då kommer han att tillrättavisas. Sedan kommer han säkert att få frågor om motiv eller bevekelsegrund från åklagaren och mig, så det kommer han ju att svara på.
Kommer ni att kalla några egna vittnen till rättegången?
– Nej, det kommer vi inte.
Har ni pratat något om att överklaga en eventuell fällande dom?
– Nej, som det ser ut nu så tror jag att min klient kommer att acceptera domen, oavsett vad den blir. Men det är klart att han kan ändra sig, om han tycker att något blir fel, säger Staffan Fredriksson.
Han tillägger att allt som skedde under Almedalsveckan är ”en fruktansvärd tragisk händelse”.
– Alla inblandade är ju förlorare. Sedan vill jag säga att Theodor menar att han inte var ute efter att tysta Almedalen på något sätt. Han har sagt att han ville påverka Sverige, men absolut inte var ute efter att ta bort yttrandefriheten, säger Staffan Fredriksson och fortsätter:
– Personligen har jag som gotlänning en förhoppning om att Almedalsveckan och demokratin ska få fortsätta leva och frodas i Sverige och att det här inte ska påverka den alltför mycket.