I en skrivelse till Region Gotland ansöker DBW om dispens från regionens bevattningsförbud som man menar får allvarliga konsekvenser för stora delar av Botaniska trädgårdens växtlighet. Redan idag begränsas nya odlingar och många träd torkar – vilket i sin tur innebär att de lättare utsätts för angrepp av skadeinsekter.
– Det går åt skogen. Det är katastrofalt, konstaterar Gregor Aminoff, ledamot i DBW:s trädgårdsstyrelse.
Botans vattenbehov per säsong uppges uppgå till mellan 4 000 och 6 000 kubikmeter. Enligt DBW fick trädgården tidigare dispens varje år, men det var före 2018. Efter den mycket torra sommaren 2018 stängde regionen av det kommunala vattnet i Botan. Kvar finns nu endast två egna brunnar som ska förse hela den 2,5 hektar stora trädgården med vatten.
– Det räcker inte. Unika 100-åriga träd dör. Vi har nyligen behövt såga ner flera stycken. Det är brunt och det är oodlat eftersom vi just nu måste prioritera det viktigaste, som till exempel klonarkivet, säger Gregor Aminoff.
Vad har ni fått för svar från regionen på er ansökan?
– VA-enheten säger blankt nej, men det anser vi är felaktigt. Beslutet borde fattas av politikerna, inte av tjänstemännen. Så vi är väldigt upprörda, säger Gregor Aminoff.
I DBW:s dispensansökan finns en analys där man framhåller att Botan är en av Visbys mest besökta platser med uppskattningsvis en halv miljon besökare per år. DBW skriver att det är märkligt att ett så viktigt turistmål får sitt vatten avstängt medan andra industrier som slakteri, mejeri och bryggeri har tillgång till kommunalt vatten.
Slutligen har DBW också lämnat flera förslag till lösningar på längre sikt.
– Vi har gett nio olika förslag till lösningar till regionen, men det enda rimliga i år är en dispens, säger Gregor Aminoff.
Men om det är nej. Hur går ni vidare?
– Vi planerar för en egen avsaltningsanläggning, men det hinns förstås inte med i år, svarar han.
När Helagotland ringer upp VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson visar det sig att ärendet faktiskt inte är helt avgjort. Eftersom DBW skickat sin dispensansökan till politikerna i Tekniska nämnden istället för till förvaltningen är det i skrivande stund lite oklart om ärendet då formellt ska behandlas av nämnden eller om VA-chefen, som normalt har delegation att fatta sådana beslut, får svara.
Värt att notera är också att Tekniska nämnden haft sitt sista möte inför sommaruppehållet och träffas först till hösten igen.
Så vad är ditt svar om du får svara?
– Nej. Jag ger ingen dispens, svarar Susanne Bjergegaard Pettersson.
Varför då?
– Dricksvattnet vi har och producerar är först och främst ämnat som dricksvatten- och hushållsändamål. Bevattning är inte ett sådant ändamål. Det är till exempel det Almedalsveckan handlar om – klimatanpassning. En saker vi måste anpassa oss till är de låga grundvattennivåerna och på bästa sätt försöka få dricksvattnet att räcka till. En åtgärd som vi valt här på Gotland och i många andra kommuner är bevattningsförbud, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Hon säger också att man inte vill hamna i det läget som under torrsommaren för några år sedan då man tvingades sänka trycket i ledningarna.
– Det är så riskabelt med säkerheten kring dricksvatten om man säker trycket. VA-enheten vill verkligen inte dit igen och kommer att göra allt för att inte hamna där. Så bevattningsförbudet gäller.