”I morse var ännu en incident nära att förvandlas till en tragedi. En buss höll på att kollidera med ett barn som korsade vägen. Halkan gör det än mer skrämmande. Även när väglaget är halt, fortsätter fordon att rusa förbi i 50 km/h, precis som skyltarna tillåter”.
Detta är ett utdrag ur en nyligen publicerad insändare, om trafiksituationen vid Polhemskolan i Visby. Utanför denna går den hårt trafikerade Norra Hansegatan – som alltså tillåter att man kör i 50, även på denna plats, där många skolelever behöver gå över. Vissa av dem flera gånger per dag, då de kan ha lektioner även på Norrbacka.
”Det är hög tid att se över hastighetsbegränsningarna utanför skolan och införa nödvändiga åtgärder för att säkerställa våra barns säkerhet, vilket både föräldrar och skola efterfrågat i flera år. Att vänta på en verklig tragedi innan något görs är ett dumt alternativ”, menar skribenten.
Det stämmer att även personal är engagerad i frågan:
– Vi har 50-väg utanför skolan, det är unikt på Gotland och inte vettigt. Det känns orättvist, när Guteskolan har 30 kilometer i timmen utanför sig, sade biträdande rektorn Martin Bogaeus i en intervju tidigare i år.
Problemen har påtalats länge – men utlovade resultat lyser med sin frånvaro, påpekar den nytillträdda rektorn Anna Hammarhjelm.
– Jag vet att man kämpar med det här sedan lång tid tillbaka. Senast före sommaren var biträdande rektor och skyddsombud i kontakt med regionens trafikavdelning, som har svarat att det nu under hösten skulle göras en hastighetsöversyn där Norra Hansegatan ingår. Gränsen skulle eventuellt sänkas till 40 vid skolan och vi skulle få blinkljus vid övergångsställena. Men ingenting har hänt, säger hon.
Varför 40, borde det inte vara 30?
– Jag tycker att det ska vara 30, det tar jag nästan för givet, svarar rektorn.
I den aktuella insändaren nämns en särskilt allvarlig incident i närtid: ”Det mest skrämmande var när en bil stannade på ena sidan av övergången och ett barn började gå över. I samma ögonblick kommer en stor gul buss farande i en hastighet som gör det omöjligt att stanna i tid. Tack och lov var barnet uppmärksamt nog att märka bussen när det redan var nästan halvvägs ute på vägen och lyckades stanna i tid”.
Anna Hammarhjelm hade inte fått information om just den händelsen.
– Men jag har hört om andra incidenter, att hastigheten upplevs som hög och att det är mycket tung trafik. Jag har påtalat situationen för min chef, som skulle ta detta vidare. Det är en viktig fråga för både elever och personal, säger hon.
Jonathan Berényi är trafikingenjör på park- och trafikavdelningen. Han berättar att ett tidigare ärende om trafiksäkerheten vid skolan lades ner – på grund av polisen:
– Hastighetssänkning på Norra Hansegatan avstyrktes av polismyndigheten och teknikförvaltningen valde därför att inte gå vidare den gången.
Helagotland har tagit del av yttrandet i fråga. Där står det att polisen inte rekommenderade hastighetsbegränsning, med motiveringen att "skolan och skolområdet ligger en bit in från vägen samt att skolan är skyddad av staket". I stället förordas att man "kan titta på bättre och synligare övergångsställen samt att man möjligtvis säkrar upp gång- och cykelbanorna".
Vilket inte innebär att polisen tänker ta på sig skulden, för de uteblivna resultaten:
– Vi inkom med ett yttrande, men det är inte vi som fattar besluten, det gör faktiskt regionen, säger Anne Sundell, handläggare hos Gotlandspolisen.
Jonathan Berényi bekräftar att platsen åtminstone finns med i en pågående hastighetsöversyn för Visby. Men det arbetet har försenats.
Gällande de omtalade ”blinkljusen” finns ett investeringsprojekt, med målet ”att hastighetssäkra övergångsstället över Norra Hansegatan”. Men några förändringar redan i vinter blir det inte.
– Genomförande förväntas kunna ske under hösten 2024, säger Jonathan Berényi.