Upprörda känslor efter möte – varför just Polhemskolan?

Regionens representanter kallas ”svarslösa”, efter informationsträffen om Polhemskolans framtid. Även utbildningsdirektören är kritisk: ”Inte ett bra möte”.

Johanna Bergbom är förälder till en av eleverna på nedläggningshotade Polhemskolan.

Johanna Bergbom är förälder till en av eleverna på nedläggningshotade Polhemskolan.

Foto: Simon Bendelin

Visby2024-08-21 16:45

Både politiken och tjänstemän fanns på plats på måndagskvällen, när föräldrar till elever på den nedläggningshotade Polhemskolan bjöds in till en informationsträff.

Ett möte som inte lyckades räta ut alla frågetecken, sett till reaktionerna i efterhand. Vi har varit i kontakt med flera närvarande – och samtliga menar att de uttömmande svaren och förklaringarna helt uteblev.

– Regionens företrädare satt mest och upprepade sig, jag var helt chockad, säger föräldern Johanna Bergbom.

undefined
En vintrig arkivbild på Polhemskolan i Visby.

En central fråga, som många har velat få besvarad, är varför just Polhemskolan föreslås för nedläggning? Det framgår nämligen inte tydligt i översynen som gjorts och presenterats.

– De sade bara att vuxenutbildningen behöver nya lokaler. Sedan gick de igenom statistik för de olika skolorna och berättade att valet föll på Polhemskolan. Men det besvarar ju inte varför den skolan är mest aktuell att lägga ner? Om det verkligen hade presenterats en bra förklaring hade vi kanske köpt den, menar Johanna Bergbom.

undefined
Johanna Bergbom förstår regionens ekonomisk utmaning, men efterfrågar ett mer motiverat beslut.

När frågan ställs i efterhand, till utbildningsdirektör Torsten Flemming, svarar han att detta är den skola som bäst uppfyller utredningsuppdragen från både barn- och utbildningsnämnden (BUN) och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN):

– Polhemskolan svarar mot BUN:s uppdrag om dimensionering utifrån stort elevtapp om 25 procent enligt prognos. Den svarar även mot GVN:s uppdrag om en samlad vuxenutbildning i ändamålsenliga lokaler. Politiken efterfrågade ett rimligt alternativ att diskutera utifrån inför fortsatt process, det har förvaltningen levererat.

Gällande hur detta kommunicerades, under måndagens möte, är Torsten Flemming självkritisk:

– Kunde vi varit tydligare? Kunde formen för mötet varit annorlunda? Kritiken får vi som förvaltning ta till oss och det får politiken ta till sig. Jag tycker inte att det blev ett bra möte, säger han.

undefined
Utbildningsdirektör Torsten Flemming deltog på informationsmötet om Polhemskolan, som syns i bakgrunden på denna bild.

Kritiken efter måndagens träff har även riktats mot GVN-ordföranden Rolf Öström (M), bland annat för hans tonläge. Han anser sig dock ha en mer "perifer roll" i processen:

– Jag pratar egentligen enbart utifrån vuxenutbildningens behov. Samtidigt har skolan för många tomma stolar – och då kan vi använda de lokalerna bättre, säger han.

Men vad tycker du om själva mötet?

– Visst kunde det ha varit bättre. Men det hade nog varit svårt att gå därifrån i samförstånd, det här är ju ett förslag som många av föräldrarna inte gillar, svarar Rolf Öström.

undefined
Nämndordföranden Rolf Öström (M) har kritiserats för sitt tonläge under den omtalade informationskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!