Vägskylt på tårta när skolan firade sänkt hastighet

Polhemsskolan firade med specialdesignad tårta efter beslutet om att hastighetsgränsen utanför skolan sänks. ”Det känns bra att vettet till slut får segra”, säger biträdande rektor Martin Bogaeus.

Det var skolans rektor Anna Hammarhjelm som kom på idén med att personalen skulle fira med 30-tårta. Hon tydliggör att eleverna också är med och firar, de får glass i sina klassrum.

Det var skolans rektor Anna Hammarhjelm som kom på idén med att personalen skulle fira med 30-tårta. Hon tydliggör att eleverna också är med och firar, de får glass i sina klassrum.

Foto: Alfred Heinmetz

Visby2024-03-19 12:05

Det har gått en vecka sedan hastighetsgränsen utanför Polhemsskolan sänktes från 50 till 30 kilometer i timmen. Skolans personal har samlats för att fira de nya hastighetssänkningen med prinsesstårta, prydligt dekorerad med en 30-skylt, dagen till ära.

– Det är alltid viktigt att fira framgång, säger skolans rektor Anna Hammarhjelm.

Efter att Region Gotland i höstas satte upp stationer för att mäta luftkvaliteten runt om i Visby har Polhemsskolan och Norra Hansegatan varit två heta diskussionspunkter.

undefined
Den efterlängtade skylten är nu på plats utanför skolan.

Framför allt har debatten handlat om luftkvaliteten på skolområdet, som vissa dagar uppmätt hälsofarliga nivåer. En följd av detta är att hastighetsgränsen på Norra Hansegatan har ifrågasatts. Gatan har länge varit vältrafikerad vilket har bidragit till bilar river upp partiklar ur marken som i sin tur skapar hälsofarligt damm som sprider sig i luften. 

Skolans biträdande rektor Martin Bogeaus har länge kämpat för en sänkning av hastighetsgränsen. I en Intervju i april förra året lyfte han att den höga hastighetsgränsen var farlig både ur säkerhet- och hälsosynpunkt.

Drygt ett år senare har han nu äntligen fått sin vilja igenom.

– Det känns bra att vettet till slut får segra, säger Martin Bogaeus. 

undefined
Rektor Anna Hammarhjelm och biträdande rektor Martin Bogaeus med varsin tårta.

Han förklarar att skolan ibland har lektioner i andra lokaler och att eleverna därför tvingas korsa Norra Hansegatan dagligen. Flera av skolans lärare har uttryck oro för trafiksäkerheten i området. 

– Det är egentligen inte klokt att det någonsin var 50 här, säger Martin Bogeaus.

Han hoppas att hastighetssänkningen utöver ökad trafiksäkerhet även kan bidra till att luftkvaliteten på skolan förbättras. Till exempel genom att bilister i framtiden väljer andra vägar när det tar längre tid att köra på Norra Hansegatan. 

Både han och rektorn Anna Hammerhjelm säger att de har jobbat hårt för att få igenom den här förändringen, De har länge varit i kontakt med flera olika myndigheter för att sänka hastighetsgränsen utanför skolan.

undefined
Det var högt tryck på de efterlängtade 30-tårtorna, plötsligt såg de ut så här.

– Vi har skrivit till både regionen och flera förvaltningar, vi har gått de vägar vi kunnat helt enkelt, säger Anna Hammarhjelm.

Hon tillägger att skolans föräldragrupp också har gjort ett ”jättejobb” för att väcka uppmärksamhet kring vägen utanför skolan. 

Carl Frisk bor på Birkagatan, några hundra meter från Polhemskolan. Hans barn går på skolan och han är positiv till beslutet, men menar att det hade kunnat göras ännu bättre.

– Ur säkerhetsaspekt är det jättebra men jag tycker att sträckan blev lite kort, de hade kunnat förlänga 30-sträckan med hundra meter, säger han och tillägger:

– Sen hoppas jag att hastighetsbegränsningarna faktiskt följs och att vissa kanske väljer att köra andra vägar nu.

undefined
Carl Frisk säger att det ska bli intressant att följa utvecklingen av luftkvaliteten i området.

Det har funnits tidigare förslag på att sänka hastigheten utanför skolan. Dessa har emellertid nekats med hänvisning till att det skulle försvåra för polismyndighetens bevakning. 

William Forslund, enhetschef för trafik och gata på Region Gotland, förklarar att det är flera olika system som ser över hastighetsgränserna. Han skriver i ett mejl att anledningen till att man nu svänger i frågan om hastigheten på Norra Hansegatan är för att öka trafiksäkerheten, men tillägger att debatten om luftkvaliteten har bidragit till att göra platsen mer aktuell.

Vad är PM10?

Grova partiklar, PM10, definieras som partikelmassan av alla partiklar med en diameter upp till 10 mikrometer. Partiklarna bildas vid slitage av däck, vägar och bromsar, samt vid förbränning och när gaser från förbränningen kondenseras.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!