För några dagar sedan rapporterade Helagotland att Munkkällaren tilldelats en varning av Region Gotland. Varningen gavs efter att en medvetslös 16-åring hittats av ordningsvakter på toaletten. Pojken, som tillhörde ett idrottslag från fastlandet, fördes därefter med ambulans till Visby lasarett. Munkkällaren menade att falsk legitimation hade använts och att pojkens vänner sedan köpt alkohol till honom inne i lokalen.
Regionens beslut att tilldela restaurangen en varning väckte stor ilska hos ägaren Lennart ”Lenta” Rosenlund som framhöll att det är "väldigt svårt att värja sig emot" användningen av falsklegg. En uppfattning som delas av Pether Klintberg, ordningsvakt på Munkkällaren, som menar att problemet med falska legitimationer är ett "jättebekymmer".
– Det är jättesvårt att upptäcka. Ungdomar i dag är väldigt försigkomna, de vet var man får tag i bra falsklegg.
Han tycker att det är onödigt hårt av regionen att tilldela en varning, och ställer sig särskilt emot motiveringen "bristfällig ordningshållning". Enligt Pether Klintberg arbetar Munkkällaren aktivt med ordningen – med fyra vakter på plats under vinterhalvåret och nära samarbete med den gotländska polisen.
– Givetvis har både krog och vakter ett ansvar, precis som pojken själv och hans myndiga kamrater. Men nu blir det bara krogen som får ta bestraffningen av det inträffade.
Pether Klintberg upplever att användningen av falsklegg generellt ökat, även om det går i perioder. Värst brukar det vara i början av skolåret när ungdomar vill följa med sina 18-åriga klasskamrater på krogen.
Oftast upptäcks falskleggen i legitimationskontrollen i entrén.
– Men det har även hänt att ungdomar kommer fram till oss och talar om att en minderårig person är i lokalen.
I de fall som upptäcks handlar det om bra tillverkade legitimationer, med personens eget namn och bild. Med bra ljus kan dessa avslöjas genom att titta noggrant på stämplarna. En annan variant är att använda ett syskons legitimation.
– Folk har till och med haft löshår på sig för att bli mer lik personen på sin legitimation.
Efter regionens varning har vakterna på Munkkällaren blivit ännu hårdare med legitimationskontroller, ny belysning har även satts upp i entrén för att underlätta för personalen.
– Mest fokus måste läggas på de yngsta gästerna. Är någonting tveksamt kan man be en kollega att dubbelkolla.
Utöver falsklegg är medhavd alkohol vanligt förekommande bland de yngre krogbesökarna, berättar Pether Klintberg.
– Första kvällen vi började visitera hösten 2022 var det 47 gäster som försökte smuggla in alkohol.
Han upplever även att narkotika blivit ett vanligare inslag bland de gotländska ungdomarna.
– Det har accelererat från år till år. Visst är det mer på sommaren när det är fler besökare, men procentuellt är det ingen skillnad mellan sommar- och vintersäsong.
Pether Klintberg tror att det handlar om en kombination av att narkotika normaliserats och att tillgången på Gotland ökat.
– Ungdomar ser väldigt enkelt på det, typ "vadå, snorta kokain är väl inte så farligt?". Det finns en liberalare syn på narkotika i dag än för bara fem–sex år sedan.