16-åring hittades medvetslös på toalett – krog varnas

Efter att Munkkällarens ordningsvakter hittade en medvetslös 16-årig pojke på en toalett har krogen tilldelats en varning av Region Gotland. ”Trams”, säger ägaren Lennart ”Lenta” Rosenlund som även konstaterar att det är krogens första varning på 46 år.

I januari hittades en 16-årig pojke medveteslös på en toalett på Munkkällaren i Visby. Nu har krogen tilldelats en varning av Region Gotland.

I januari hittades en 16-årig pojke medveteslös på en toalett på Munkkällaren i Visby. Nu har krogen tilldelats en varning av Region Gotland.

Foto: Emil Lundberg

Visby2024-02-28 11:02

Tillståndsenheten på regionen ska först ha fått kännedom om händelsen genom en anonym tipsare. Enligt tipsaren hade en av krogens ordningsvakter hittat 16-åringen medvetslös och kraftigt berusad på en toalett i lokalen. Pojken fördes därefter med ambulans till Visby lasarett.

Både tipsaren, sjukhusets akutmottagning och Munkkällaren själva ser enligt regionens beslut ut att ha lämnat samstämmiga uppgifter om händelseförloppet. Däremot råder det delade meningar om orsaken till pojkens kraftiga berusning.

LÄS MER: Polisens förslag efter högsäsongen – vill kunna dra in alkoholtillstånd omedelbart

Medarbetaren som upptäckte 16-åringen var nämligen övertygad om att pojken var påverkad av ”annat otillåtet preparat i kombination med alkohol”, enligt Munkkällarens yttrande till regionen. Orsaken var att han hittades medvetslös bara tio minuter efter att ha gått in på toaletten. I sitt yttrande skriver krogen att endast alkohol inte kan ha den effekten.

undefined
Enligt lagen är innehavaren av ett alkoholtillstånd skyldig att se till att det som säljs inte ges vidare till för unga eller för berusade personer.

Både Munkkällaren och tipsaren har berättat att 16-åringen tillhörde ett idrottslag från fastlandet. Besöket på krogen skedde tillsammans med lagkamraterna, och samtliga i sällskapet ska ha legitimerat sig när de passerade entrén. Därför menar Munkkällaren att pojken använt sig av en falsk legitimation och att hans vänner sedan köpt alkohol till honom.

I sitt beslut skriver Region Gotland emellertid att det inte spelar någon roll om pojken köpte alkoholen själv eller fick den av andra personer. Innehavaren av alkoholtillstånd är oavsett skyldig till att det som köps inte lämnas vidare till personer under 18 år, menar regionen.

LÄS MER: Rosengården förlorar alkoholtillståndet

Under den aktuella kvällen ska antalet gäster i lokalen ha varit cirka en tredjedel av den tillåtna maxgränsen på 1 200 personer. Enligt regionen borde det ha inneburit att krogen hade ”förutsättningar att ha kontroll över gästerna och deras berusningsnivå, givet att verksamheten har tydliga rutiner for detta”. Slutligen skriver man att ett urinprov på akutmottagningen visat att pojken inte var påverkad av annat än alkohol.

LÄS MER: Krogar varnas för bristande servering

Munkkällaren tilldelas nu en varning enligt alkohollagen. Syftet är att ge krogen ”möjlighet att utforma sina rutiner” så att liknande situation inte uppstår igen, skriver regionen. Men beslutet har väckt stor ilska hos ägaren Lennart ”Lenta” Rosenlund.

– Personen har använt falsklegg – det är väldigt svårt att värja sig emot. Sen har han suttit ner och fått alkohol av andra personer, men så fort han reste sig så upptäckte vi ju att han var för berusad och ingrep direkt. Tyvärr hann han smita in på toaletten innan vi kunde avvisa honom, säger Lenta Rosenlund.

undefined
Lennart ”Lenta” Rosenlund äger och driver Munkkällaren. Enligt honom har krogen och nattklubben cirka mellan 70 000–100 000 besökare varje år. ”Det är klart att ingen önskar en sådan här händelse, men den är ju framprovocerad av vuxna personer”, säger han.

Han är kraftigt besviken på både ledarna och lagkamraterna i idrottslaget som 16-åringen besökte krogen med.

– De vet ju att han är för ung. Men han hetsas väl av sina kompisar. Hela händelsen provoceras ju fram av vuxna. Det är ledarna som verkligen borde se till att han inte är ute på stan, säger Lenta Rosenlund och menar att flera andra i sällskapet också avvisades på grund av olämpligt beteende.

LÄS MER: Burmeister svarar efter regionens beslut • ”Har missförstått” 

Enligt honom kommer Munkkällaren att överklaga Region Gotlands beslut.

– Tror de att jag vill ha 16-åringar inne på Munken? Vi vet hur reglerna är – en varning är otroligt hårt. Det är dessutom den första jag har fått på 46 år, säger Lenta Rosenlund och fortsätter:

– Att regionen då kommer med en pekpinne på det här sättet är en skandal. Det är bedrövligt, okänsligt och otacksamt. Trams. Tycker de inte att vi sköter oss så kan Munken också börja stänga på vintern.

Vad innebär en varning?

Enligt alkohollagen har en kommun – vilket på Gotland innebär regionen – tre alternativ om en verksamhet med serveringstillstånd inte följer bestämmelserna.

Vid mindre allvarliga förseelser kan verksamheten få en erinran. ”I allvarligare fall eller vid upprepade överträdelser” kan en varning delas ut.

Som sista steg kan serveringstillståndet återkallas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!