Glasblåsaren klarar sig igenom elkrisen

När elpriserna stegrade förra året räknade glasblåsaren Christer Mattsson med ökade kostnader på en halv miljon. ”Men jag var inte beredd att kasta in handduken ändå”, säger han.

”Det ser ändå rätt hoppfullt ut”, säger Christer Mattsson på Visby glasblåseri. För ett halvår sedan visste han inte om verksamheten skulle klara sig igenom energikrisen.

”Det ser ändå rätt hoppfullt ut”, säger Christer Mattsson på Visby glasblåseri. För ett halvår sedan visste han inte om verksamheten skulle klara sig igenom energikrisen.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2023-06-18 20:02

Efter höstens energikris och vintermånaderna som har gått, ser det ljusare ut för Visby glasblåseri.

– Då såg framtidsstegringen förskräcklig ut, säger Christer Mattsson som vi intervjuade i september om de höjda elkostnaderna.

– Tills då hade jag haft det rätt hyfsat med ett bundet avtal, men det gick ut i november. Med de här priserna som strävade uppåt såg man att det inte skulle sluta så roligt. Det var nästan en omöjlig ekvation, från 20 000 kronor i månaden till 50 000 i månaden, fortsätter Christer Mattsson.

Han övervägde att höja sina glaspriser med 30 procent eller stänga av ugnen under våren, men skulle då inte kunna producera tillräckligt att sälja till sommaren.

– Jag tänkte att jag får väl underkasta mig alla umbäranden och se om det ändå går. Elpriserna drog iväg november och december, men sedan plötsligt i januari så var det inte så farligt utan hade bara gått upp till 25 000.

undefined
Christer Mattsson i glashyttan vid ugnen som i princip är igång dygnet och året runt. ”Jag stod där och övervägde att jag måste släcka”, säger han om tankarna förra året, då han inte visste om han skulle ha råd med elräkningarna.

Glasblåseriet hade ett rörligt elavtal med Geab och Christer Mattsson är i efterhand nöjd att han inte tecknade ett nytt fast elavtal.

– Jag vågade inte panikteckna några avtal, om det ens gick, när man såg att det hela tiden steg. Jag tror att avtalet som jag lämnade var 50 öre per kilowattimme och plötsligt var det upp i 3 och 4 kronor, säger Christer Mattsson.

I slutet av året fanns det ännu en ekonomisk stress.

– Sedan mitt i allt elände, så gick min ugn sönder. Jag skulle göra ett tio-dagars reparationsarbete, men det blev typ åtta veckor. Så då drabbades jag inte riktigt av elpriset för att jag inte hade ugnen igång, berättar han, som därmed minskade sina kostnader.

Däremot minskade även produktionen och hyllorna på glasblåseriet behöver fyllas inför sommarsäsongen.

– Det är väl lite sämre än vad det brukar vara vid det här laget, men vi kämpar på och försöker komma ikapp, säger Christer Mattsson.

undefined
För att kunna blåsa glas krävs värme och energi från en ugn som värms upp till över 1000 grader, vilket drar el som utgör den största kostnaden för Visby glasblåseri.

Han är beredd på att priserna kan gå upp igen, men är lättad över att det inte blev så illa som han hade räknat med.

– Just nu känns de inte så farligt, men det var några månader som det kostade och det är klart att jag söker elstöd, säger Christer Mattsson.

Det nya elstödet för privatpersoner har redan börjat betalas ut, och Christer Mattsson har ansökt om elstöd för företagare. Han har fått preliminärbesked att han ska få 65 000 kronor. Vilket innebär att han i så fall kan hämta hem de ökade utgifterna.

undefined
Christer Mattsson på Visby glasblåseri räknade med att drabbas hårt av elkrisen.
Så stort är elstödet

Företag i elområde 3, vilket Gotland tillhör, kan få 50 öre per förbrukad kilowattimme.

Hur stort det ekonomiska stödet blir bestäms av elförbrukningen mellan 1 oktober 2021 och 30 september 2022.

Ett företag kan få högst 20 miljoner kronor och om företaget ingår i exempelvis en koncern kan hela den få högst 20 miljoner kronor.

Om företaget är verksamt inom primärproduktion av jordbruksprodukter eller inom fiskeri- och vattenbrukssektorerna finns särskilda begränsningar.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!