Visbybor rasar mot utbredda klottret: "Blir förbannad"

Helagotlands artikel har väckt en våg av kritik mot gatukonstnären Bertil. Fastighetsägaren och frisören Nancy Yussef påpekar att det blir dyrt och krångligt att sanera: "Många kommer att skita i att göra något åt det och då kommer vårt världsarv att se ut så här."

Nancy Yussef vill inte ge Bertil mer utrymme än han redan fått och väljer därför att lägga handen över hans ord.

Nancy Yussef vill inte ge Bertil mer utrymme än han redan fått och väljer därför att lägga handen över hans ord.

Foto: Henrik Lindstedt

Visby2024-02-19 18:00

Artikeln om gatukonstnären Bertil och de röda budskap han olagligen sprejar på Visbys husfasader har rört upp känslor i kommentarsfält och på ledarsidor. Det räcker att fråga ett par slumpmässigt utvalda Visbybor på gatan innan det bränner till. 

– Han ska ha stora straff, för vad kostar det inte att rengöra det här? frågar sig en kvinna innan en förbipasserande överhör och lägger sig i:

– Jag blir förbannad. Det finns andra sätt att förmedla sin åsikt.

undefined
Ingen graffiti som görs på annans egendom utan lov är okej, enligt Agneta Emmervall, ordförande i Visby innerstadsförening.

Visby innerstadsförenings ordförande Agneta Emmervall tycker att hans budskap "förfular" och påpekar att många av husen är känsliga.

– Sprejen tränger in i kalkputsen och går nästan inte att få bort. Av många skäl är det här helt förkastligt.

En som har fått erfara det är Nancy Yussef som är fastighetsägare och driver frisörsalongen Haircut utanför Österport. 

– Vi tog bort den första texten, sen kom det tillbaka. Klart jag känner en uppgivenhet, hur ska jag förhålla mig till det här? säger hon. 

undefined
Det hjälpte inte att ta bort klottret på fasaden utanför Nancy Yussefs frisörsalong, det dök upp ett nytt rött budskap på huset som även inrymmer Moderaternas Visbykontor.

Att sanera är inte helt lätt förklarar hon. Texten syntes fortfarande efter den första tvätten och om man använder ett starkare medel så försvinner fasadfärgen helt. Det som finns kvar är att helt måla om den sidan av huset, vilket kan bli en dyr historia. Byggställningar måste hyras och för fastighetsägarna innanför murarna krävs dessutom bygglov.

– Många kommer att skita i att göra något åt det och då kommer vårt världsarv att se ut så här, med hans tankar och flummigheter, säger Nancy Yussef.

I förra veckan gick Gotlandspolisen ut med att de tror sig ha hittat och identifierat Bertil. En man togs in till förhör och misstänks för ett stort antal fall av skadegörelse. 

– Han är uppenbarligen en väldigt handlingskraftig person. Tänk vad hans energi skulle kunna ge om han engagerade sig ideellt eller i ett politiskt parti för att göra skillnad på riktigt, säger Nancy Yussef. 

undefined
Fastighetsägaren har tvättat fasaden, men fortfarande lyser budskapet "Tillsammans i mörker" igenom.

– Det han gör är fegt. Om du yttrar din åsikt på en plattform som Facebook eller Instagram så kommer du att mötas av motargument, det verkar han inte vilja ha.

Helagotland har bett Bertil kommentera kritiken mot honom och den pågående polisutredningen, men han skriver att "bertil kommenterar aldrig". Ändå kan han inte låta bli att även skriva: "Kampen fortsätter."

undefined
"Om det är snyggt och man frågar ägaren kan det var okej med graffiti. Det fanns en, jag tror han hette Drängen, som gjorde hemskt snygga grejer. Men nej, det här är inte snyggt alls", säger Liselotte Östman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!