Dröm blev verklighet – men bara i tre år

Enligt Tocar Maderas hemsida stängde verksamheten efter den senaste sommarsäsongen. Nu finns även ett konkursbeslut gällande tapaskrogen vid Stora Torget.

För Jorge Aragón Justo var det en dröm som realiserades, när han år 2020 öppnade tapaskrogen Tocar Madera.

För Jorge Aragón Justo var det en dröm som realiserades, när han år 2020 öppnade tapaskrogen Tocar Madera.

Foto: Nils Stahle

Visby2024-01-06 15:30

Enligt honom själv var det en dröm som gick i uppfyllelse när Jorge Aragón Justo, från Granada i Spanien, öppnade egen krog i Visby för tre år sedan.

Tapasstället, som fick namnet Tocar Madera (spanska för "ta i trä"), flyttade in i Brygghusets tidigare lokaler i nordvästra hörnet av Stora Torget.

– Jag har rest runt en massa men den resa jag har gjort här har varit den bästa i mitt liv. Det har format mig som person och jag har hittat mitt hem här, sade spanjoren i en intervju inför öppnandet.

I februari 2023 drabbades restaurangen i den inbrottsvåg som riktade in sig på just matställen. Tjuvar ska då enligt polisen ha "gått bärsärkagång i deras lager genom att kasta omkring saker och krossa spritflaskor" och både alkohol och datorer gick förlorade.

Numera står det på Tocar Maderas hemsida att "vi har stängt vår verksamhet 2023-08-31". Häromdagen kom dessutom ett konkursbeslut från Gotlands tingsrätt gällande Visby Ole AB, som är bolaget bakom krogen.

Vad som egentligen ligger bakom konkursen är i dock oklart i nuläget. 2021 redovisade bolaget hyfsade siffror och de kortfristiga skulderna var inte omfattande – men efter detta ser det inte ut att finnas några offentliga bokslut eller resultat.

Den utsedda konkursförvaltaren skriver i ett mejl att verksamheten lades ned "på grund av någon form av tvist", men ytterligare uppgifter kring detta saknas.

Helagotland har utan framgång sökt Jorge Aragón Justo för en kommentar.

Visby och Stora torget har mist ett av sina spanskinfluerade matställen.
Visby och Stora torget har mist ett av sina spanskinfluerade matställen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!