Det som nu har presenterats är en så kallad fastighetsutvecklingsplan (FUP). Skisserna i den är endast att betrakta som visioner.
Mest intressant är kanske deras placering – på samma tomt som Visby lasarett i dag innehar.
– Det är just det man hittills har utrett, om det finns potential på den befintliga tomten eller inte. Tillräcklig yta verkar finnas, men vi behöver fortfarande gå till de olika verksamheterna och kolla om deras behov stämmer mot den här första bilden, summerar sjukvårdsdirektör Marie Loob.
Om planen motsvarar dessa behov skulle man alltså kunna gå vidare, med framtidens lasarett, utan att behöva söka efter en helt ny fastighet.
Vilket man kanske gör ändå, oavsett.
– Ja, det finns ju samtidigt en del bekymmer med nuvarande lokalisering, kopplade till sådant som ambulanserna och parkeringsbehoven, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Filip Reinhag (S).
Mycket är alltjämt kvar att utreda, helt enkelt. Med det sagt är FUP:en ändå intressant att kika på – det är ju det enda som hittills finns att se, gällande sjukhusets framtid.
Enligt det här dokumentet skulle man samla personalens och besökarnas fordon i ett parkeringshus.
Det frigör i sin tur utrymme för nya, större vårdbyggnader. Någon av dem kan komma att innehålla en helt ny huvudentré, med bättre flöden av både personer och bilar.
Samtidigt vill man bygga på ett sätt som kan "uppmuntra till ökad användning av cykel och kollektivtrafik". För personalen kan det finnas utrymme för bilpool eller till och med "shuttlebuss", alltså någon slags transfersystem till och från arbetet. Allt för att hålla nere antalet fordon i området, även i framtiden.
Vi har tidigare berättat om den temporära byggnad som först uppförs, för att lösa vårdens lokalbrist på kort sikt. Den innebär i sig någon slags deadline för det nya lasarettet.
– Det bygglovet varar i 15 år. Inom den tiden måste vi bygga något alternativ till den, säger Marie Loob.
Ett gigantiskt frågetecken som återstår är finansieringsbiten. Någon budget finns inte än – men det lär handla om flera miljarder.
– Vi har fått någon uppskattning och det ser oerhört svårt ut. I nuläget är det enbart regionerna själva som bekostar sina egna lasarett, det finns inga andra finansiärer. Det här är en enorm investering som kan ge en lite ont i magen, erkänner Filip Reinhag.