Vittnen till Almedalsmordet berättar

Många människor blev vittnen till knivdådet mot Ing-Marie Wieselgren i somras. I förhör med polisen har de berättat vad de såg och hur de upplevde Theodor Engström.

”Det var ett förödande stick.”, säger en av läkarna som försökte rädda livet på Ing-Marie Wieselgren efter att hon blivit knivhuggen.

”Det var ett förödande stick.”, säger en av läkarna som försökte rädda livet på Ing-Marie Wieselgren efter att hon blivit knivhuggen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Visby2022-11-02 16:30

I den många hundra sidor långa förundersökningen kring terroristmordet i Visby i somras finns vittnesmål från ett 80-tal personer som befann sig på eller runt Donners plats före, efter och under den tidpunkt då Ing-Marie Wieselgren dödades. Ett par av dem som såg Theodor Engström före mordet jobbade båda på en närliggande restaurang och tog en paus ute i Volters gränd när Theodor Engström gick förbi, bara någon halvtimme innan dådet.

De säger att Engström såg ut som en uteliggare: Ovårdad, med stort skägg och klädd i mörka, skitiga kläder. En av dem upplevde honom som ”stissig” och att han inte passade in på Almedalsveckan. ”Går alla omkring med kostymer eller fina klänningar och sen kommer det en med säckiga mörka brallor som ser ut som han inte hör dit då är det ju klart att man ser honom”, säger den restauranganställda i förhör. 

Många som såg mordet har en liknande bild av hur det gick till: Ing-Marie Wieselgren kom gående från Donners plats på väg upp för Volters gränd. I hörnet av Donners hotell stod Theodor Engström och väntade. Han gick mot Ing-Marie Wieselgren, kom nära henne och gjorde rörelser med ena handen mot hennes kropp. Flera vittnen uppfattar det som hugg medan andra tror att han försöker ta hennes handväska. ”Mannen gjorde någonting med sin högerhand på kvinnans vänstra sida”, säger ett vittne som satt på en uteservering.

Ing-Marie Weiselgren höll upp händerna och försökte värja sig medan hon skrek åt Engström att sluta. Hon vände och gick bort från honom, runt hörnet på uteserveringen framför hotellet, där hon efter ett par meter sjönk ihop. Engström sprang då upp i Volters gränd.

Strax innan Engström sprang, såg vittnet på uteserveringen att Engström hade en kniv i handen. Vittnet berättar i förhören att han skrek åt Engström att sluta och hoppade över räcket på serveringen för att stoppa det som pågick då Engström sprang. Vittnet sprang efter och ropade samtidigt åt de personer som finns en bit upp i gränden att de skulle stoppa Engström.

En av de som hörde ropet var Lasse Reuterberg som trodde att det kunde vara en väskryckare. När Engström var i jämnhöjd med honom tacklade han Engström så att han ramlade ned på marken och blev liggande.

Då hinner vittnet från uteserveringen som hoppat över räcket fram. I protokollet från förhöret står: ”XX sprang fram och skrek släpp kniven och tog den och höll den till polisen kom och lade den i en påse.” Där står också att vittnet uppfattade Engström som psykiskt sjuk och att han ”såg jädrigt äcklig ut och vittnet var mer nervös att få löss och bli smutsig än stucken med kniven.”

Vid 13.50 kommer det första larmet om knivdådet. En av de poliser som var först på Donners plats ser att det ligger en person på marken och att det är mycket blod. Han ser en kollega sitta på en person (Engström) och springer dit och hjälper till att handfängsla honom. Polisen berättar i förhöret att Theodor Engström då pratade engelska och att han flera gånger sade: ”I hate Swedish people.” (Jag hatar svenskar.)

När Ing-Marie Wieselgren hade segnat ner vid uteserveringen var flera personer snabbt framme vid henne för att hjälpa till. Bland annat två läkare som åt lunch tillsammans på en av uteserveringarna. Den ene av dem berättar i förhören att han först trodde att kvinnan fått en hjärtinfarkt men att han sedan såg ett knivsår i bröstet och en avvärjningsskada på vänster underarm. Kvinnan var medvetslös och andades inte men hade fortfarande puls och han fokuserade på inblåsningar för att hålla gång hennes andning medan kollegan höll tryck på såret. Ytterligare en annan person höll upp hennes ben för att underlätta cirkulationen.

Den andre läkaren berättar att han märkte att kvinnans puls började avta efter tre eller fyra minuter och att han förstod att Ing-Marie Wieselgren var bortom all räddning. Han meddelade det till de poliser som då kommit och som gav Ing-Marie Wieselgren hjärtkompressioner. ”Då hade jag redan rapporterat att hon inte hade någon puls, hon hade även slutat blöda.”, säger läkaren i förhöret. Läkaren berättar också att Ing-Marie Wieselgren aldrig återfick medvetandet och att han tror att hon avled inom fem minuter. ”Det var ett förödande stick.”

Ing-Marie Wieselgren fördes med ambulans till lasarettet i Visby och vid 20-tiden på kvällen meddelade polisen att hon avlidit av sina skador.

Hörda i terroristmålet

Ett 80-tal vittnen som fanns i närheten av brottsplatsen har förhörts –  personer på uteserveringar, som befann sig på torget eller jobbade på hotell och restauranger.

Även Ing-Marie Wieselgrens familj har hörts, liksom Annie Lööf.

Poliser och säkerhetsansvariga, personer kopplade till offrets jobb eller till Almedalen och gotländska politiker har också hörts, liksom riksdagspartiernas säkerhetsansvariga.

Polisen har även talat med Theodor Engströms familj och en barndomskamrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!