Därför blev hela Gotland strömlöst

Ett strömavbrott gjorde vid tisdag lunch hela Gotland strömlöst. "Vi har rutiner för hur vi ska agera vid sådana här situationer", säger Björn Axelsson, elnätschef.

22 augusti 2017 12:56

Vid tolvtiden på tisdagen drabbades hela Gotland av ett strömavbrott.

– Vi vet inte vad felet beror på. När det blir avbrott över hela Gotland brukar det ta 40 till 45 minuter innan strömmen är tillbaka hos alla om allt fungerar som det ska, sa Björn Axelsson, elnätschef vid Geab, stax efter avbrottet.

Vid halv ett hade Visby fått tillbaka strömmen, liksom stora delar av norra Gotland.

–De håller på för fullt för att åtgärda strömavbrottet. Vi har dragit i gång gasturbiner i Slite och därför är det ofta norra Gotland som får tillbaka strömmen först när sådana här fel uppstår, säger Björn Axelsson.

Han säger att bolaget har en omfattande plan för hur de ska arbeta när sådana här situationer uppstår.

– Det har vi såklart och vi har en omfattande återuppbyggnadsplan som vi direkt kör i gång. Vi har rutiner för hur vi ska agera vid sådana här situationer, säger Björn Axelsson.

Vet ni varför hela Gotland blev strömlöst?

– Åskan har slagit ner och det gjorde den i närheten av mottagningsstationen i Ygne. Då kan följdeffekten bli att hela Gotland blir strömlöst. Det är den mest sannolika anledningen och det vi arbetar efter, säger Björn Axelsson.

Hur ofta händer det att hela ön blir strömlöst?

–Om man tittar på de senaste tio åren är det någon gång per år som det sker. Något år är det mer och något år är det mindre, säger Björn Axelsson.

Vid 13.15 hade nästan samtliga av Geabs kunder fått elen tillbaka.

– Det kanske är någon linje som är kvar. Men de flesta ska ha fått elen tillbaka, säger Jan Karlsson, vd för Geab.

LÄS ÄVEN: Hagelstorm: Har vintern redan kommit till ön?

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa