Därför bojkottar hon Almedalsveckan även nästa år

Människorättsjuristen Parul Sharma valde att bojkotta Almedalsveckan 2017 när det blev klart att nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fick tillstånd att närvara. "Jag fick jättestort stöd från gotlänningarna".

13 oktober 2017 11:45

LÄS MER: Tungt namn hoppar av Almedalsveckan i protest

– Jag valde att göra den här bojkotten för att jag var chockad över hur man kan låta nazister verka i ett forum och jag var chockad över hur diskussionerna gick när vi fick veta att NMR skulle delta i Almedalen.

Hon är starkt kritisk till argumentet att man inte kan förbjuda åsikter.

– Nazism är ingen åsikt, nazismen i sig är ett hatbrott. Blotta existensen är ett hatbrott. De vill förinta stora delar av vår befolkning, det är det vi måste prata om. Jag behöver inte bevisa det på något sätt, vi har historien som tillräckligt bevis.

För Parul Sharma finns det bara ett sätt att gå vidare. Inga diskussioner eller motdemonstrationer, det enda som gäller att att förbjuda extremorganisationer som NMR.

– Sverige skrev under raskonventionen 1971. Den konventionen handlar om att man sedan i nationell lagstiftning faktiskt ska förbjuda sådana här organisationer. Varför har vi inte gjort det än? De här ska inte få existera. De ska förbjudas och kriminaliseras!

Hon anser att diskussionen inte ska handla om åsiktsfrihet eller yttrandefrihet, utan om när vi ska ändra i vår grundlag och när vi ska göra raskonventionen till nationell lagstiftning.

Något Almedalsveckan nästa år blir det inte för Parul Sharma.

– Det är inte ett forum jag behöver vara på. Jag har stor respekt för Almedalen som forum, som det var format från början. Men vi måste nog gå tillbaka till vad det en gång var.

Det enda som möjligen kan få Parul Sharma att besöka Almedalsveckan igen är att raskonventionen implementeras i lagstiftningen.

Bojkotten väckte stor uppmärksamhet och har uppnått syftet, att skapa debatt.

-– Extremism är en av vår tids största hot, för all typ av utveckling. Vi måste förbjuda dem. Om vi värnar om Almedalen, om detta fantastiska forum, så måste vi ta vissa beslut – helst igår. För nästa år kommer samma fråga uppstå igen. Är det IS tur nästa år? Det är det scenariot vi ska föreställa oss.

– Det jag genuint kände när jag bojkottade Almedalen var att jag sårade gotlänningarna. Men jag hoppas att de förstår och efteråt fick jag ett jättestort stöd från gotlänningarna.

Parul Sharma säger att allt fler ansluter sig i debatten, men att det behövs ännu fler som ställer krav på att raskonventionen blir lagstiftning.

Tycker du att debatten går åt rätt håll?

– Absolut! Jag ser fler och fler fräscha, starka och orädda röster från alla möjliga samhällssektorer. Fler och fler jurister har vaknat till liv. Så ja, det går åt rätt håll.

Så jobbar vi med nyheter
Text: Mona Staflin Foto: Malin Stenström