Tungt namn hoppar av Almedalsveckan i protest

Människorättsjuristen och landets "mäktigaste samhällsförändrare" Parul Sharma väljer att bojkotta Almedalsveckan om Nordiska motståndsrörelsen får medverka. "De är kriminella!"

15 maj 2017 07:02

Parul Sharma, 41, är en av landets ledande människorättsjurister och utsågs tidigare i våras av Veckans Affärer till Sveriges mäktigaste kvinna inom samhällsförändring. I sommar skulle hon för fjärde gången ha besökt Almedalsveckan, där hon hade flertalet åtaganden inbokade. Nu har hon dock valt att ställa in sin resa till Gotland, och anledningen är att Region Gotland och polisen gett den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att medverka under politikerveckan.

– Jag har väldigt länge sett att Sverige i stället för att sträva efter att bli nazistfria går emot ett nazistinkluderande samhälle, vilket känns oerhört oroväckande. När NMR fick tillstånd att vara med på Almedalsveckan kände jag att droppen var nådd, säger hon till Helagotland.se.

LÄS MER: Han överklagar beslut om att upplåta mark till nazister

Parul Sharma säger att beslutet att bojkotta Almedalsveckan var enkelt när det stod klart att NMR kommer att få hyra mark av regionen samt hålla tal på offentlig plats.

– Att jag väljer att inte åka till veckan är mitt beslut som medmänniska, och min plikt som människorättsförsvarare. Vi måste stå upp för de mänskliga rättigheterna och för demokratin. Jag väljer att göra såhär av kärlek för Almedalsveckan, och för den rena plattform som den en gång var.

Den 41-åriga juristen är mycket kritisk till hur NMR:s ansökan hanterats av såväl Region Gotland som av polisen.

– Man måste visa lite civilkurage! Det är klart att Region Gotland kan säga nej, precis som polisen kan göra. Bara nazisternas existens är ju hets mot folkgrupp och ett brott mot de mänskliga rättigheterna, säger hon, innan hon fortsätter.

– En väldigt viktig fråga är; vad är nästa steg om NMR tillåts vara med på Almedalsveckan? Och nästa steg efter det?

Vad säger du om att arrangörerna valt att stänga NMR ute från det officiella programmet?

– Jag tycker det är töntigt. Det är som att ett spa säger "vi har tagit bort happy endings från vår prislista, men vi kan fortfarande erbjuda det".

LÄS MER: Gardell ger inte upp: Vill vädja till polisen

Parul Sharma säger att hennes bojkott inte är en uppmaning till andra att göra likadant. Samtidigt tycker hon att en stor del av alllmänhetens reaktioner på att NMR tillåts vara med på veckan känns märkliga.

– Antingen är det så att allmänheten inte förstått att NMR är nazister, eller så förstår man inte riktigt vad förintelsen var. Jag börjar undra hur våra prioriteringar ligger.

– Även om NMR går runt i kostym i stället för uniformer med hakkors så pratar de, precis som sina föregångare, om ras, om det rena svenska och om allt som utgör ett hot mot det svenska. Det smärtar mig djupt att nazism inte är en historisk företeelse.

Vad vill du uppnå med din bojkott?

– Jag vill för det första att polisen drar tillbaka tillståndet, och för det andra att Sverige kriminaliserar nazistiska organisationer enligt FN:s rasdiskrimineringskonvention som vi skrev på 1971.

Många som är kritiska till att NMR får medverka på Almedalsveckan har sagt att de kommer att närvara, och därigenom visa sitt motstånd mot organisationen. Det är dock inget som är aktuellt för Parul Sharma.

– Många säger att de ska ta diskussionen med dem, men att bara närvara under Almedalsveckan är inte att ta diskussionen. NMR är så hårdhudade nazister och rasister att de inte kommer att ändra sig. De kommer att tycka samma sak. Jag tror mer på att inte ge dem en plattform överhuvudtaget. Vad i att bara närvara under veckan är det som avnormaliserar nazisterna? Ingenting skulle jag säga.

LÄS MER: Nazistiska NMR har fått polisens tillstånd

Parul Sharma tror att hon inte är den enda som i slutändan kommer att bojkotta årets politikervecka.

– Jag har pratat med flera människo- och barnrättsorganisationer som fortfarande väntar på att polisens ska dra in NMR:s tillstånd. Det kommer nog komma fler avhopp.

Innan Sveriges "mäktigaste samhällsförändrare" avslutar intervjun med Helagotland.se ställer hon sig en retorisk fråga.

– Vad är det som händer med Sverige? Vi skulle ju står för mänskliga rättigheter och demokrati. Jag trodde det var ett sånt land vi skulle vara.

Så jobbar vi med nyheter