Det är femte året som Motormännens vägombud granskat kvaliteten av underlaget på de större vägarna, den här gången är det en total sträcka på drygt 83 000 kilometer som undersökts under 2018 års andra hälft. Fokus i den nya rapporten ligger på europa-, riks- och primära länsvägar (där endast den senare finns på Gotland) och deras skick ur trafiksäkerhetssynpunkt.
I den totala sammanslagningen av betyget för alla undersökta vägar (riks- och länsvägar) står Gotland som vinnare bland länen. Hela 99,8 procent av öns länsvägnät får det högsta betyget på en fyrgradig skala. Endast 0,1 procent av den undersökta sträckan på Gotland bedöms som dålig och i behov av åtgärder.
Enligt Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, har undersökningen gjorts i syfte att visa på skillnader mellan framförallt stad och landsbygd när det gäller vägunderlaget.
Resultatet visar också att mindre befolkningstäta län generellt har sämre vägar. Något som kommit fram även av tidigare undersökningar. Samtidigt finns det undantag – som det gotländska vägnätet.
– Gotland ligger ofta bra till i våra mätningar. Ni har bra vägar överlag, men det finns saker som är värda att poängtera, säger Carl Zeidlitz.
– Undersökningen mäter jämnheten i vägarna och på Gotland slits de långsammare tack vare ett gynnsamt klimat. En annan viktig parameter är den förhållandevis mindre belastningen från tung trafik på de gotländska vägarna, fortsätter han.
Aspekter som i sig inte kan förringa Gotlands topplacering bland länen. Men Carl Zeidlitz understryker att det finns annat som har minst lika stor betydelse för trafiksäkerheten.
– I annan statistik ligger Gotland inte lika bra till. Som mängden personskador i trafiken i förhållande till befolkningstätheten.
Motormännen använder sina undersökningar som grund för påtryckningar hos myndigheter som Trafikverket.
LÄS MER:"90-vägar kan få sänkt hastighet"
Carl Zeidlitz har sett ett mönster hos Trafikverket de senaste åren – en strategi där man vill minska hastigheter i lands- och glesbygden till max 80 kilometer i timmen.
– Motormännen vill hellre se flera olika typer av satsningar på bättre och säkrare vägar än rena hastighetssänkningar, säger han.