Därför säger polisen nej till nazistiska NMR

Nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen får nej av polisen till att begagna mark under Almedalsveckan.

19 april 2018 10:34

P4 Gotland var på torsdagen först med att berätta att polisen nu säger nej till Nordiska Motståndsrörelsen att begagna mark i Visby under Almedalsveckan. Organisationens deltagande skapade stora rubriker under förra årets vecka.

Tekniska nämnden vid Region Gotland har tidigare sagt nej till organisationen, och utnyttjat sitt veto när det gäller tillstånd om att nyttja mark. Därmed kan polisen inte göra något annat än att säga nej till NMR just i delen om att få nyttja mark, för exempelvis tält, under politikerveckan.

– Vi måste fråga markägaren och markägaren har möjlighet att utnyttja sitt veto och säga nej och då kan inte polisen fatta ett annat beslut, säger Elisabeth Arnestad, biträdande kommenderingschef för polisens Almedalskommendering.

LÄS ÄVEN: Regionen säger nej till NMR i Almedalen

När Helagotland.se får tag på tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) har han precis nåtts av nyheten.

– Det här är vad vi ville redan i fjol. Jag tycker det här är positivt. Det öppnar upp för fler att delta i årets vecka. Nu behöver de inte vara rädda.

Han fortsätter:

– När man inte företräder demokratin då är man inte välkommen. Hela Almedalsveckan är ju ett demokratiskt forum, säger Tommy Gardell.

NMR kan fortfarande överklaga beslutet.

I NMR:s ansökan inför Almedalsveckan skrev organisationen också att de bland annat vill hålla torgmöten. Och det är fortfarande möjligt, enligt Elisabeth Arnestad. När det gäller den biten är det polisen som bestämmer utifrån ett säkerhetsperspektiv.

– Den delen blir att ta ställning till i ett nästa skede. Nu får vi först avvakta om NMR kommer in med någon överklagan. De har tre veckor på sig, säger Elisabeth Arnestad.

Läs mer: NMR:s hot: "Kommer att bli värre"

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson, Anna Sofia Hakeberg