"Det otrevligaste sammanträde jag varit på"

Den nya majoriteten på Gotland har pratat om att man genom blocköverskridande samtal vill begränsa Sverigedemokraternas inflytade. Trots det blev SD vågmästare i ett flertal ärenden när regionstyrelsen sammanträdde på torsdagen. ”Det mest otrevliga sammanträde jag varit på”, säger Meit Fohlin (S).

Lars Engelbrektsson och hans partikollegor i Sverigedemokraterna kommer att ha en vågmästarroll i den gotländska politiken de kommande fyra åren.

Lars Engelbrektsson och hans partikollegor i Sverigedemokraterna kommer att ha en vågmästarroll i den gotländska politiken de kommande fyra åren.

Foto: Åsa Sveds/arkiv

DET POLITISKA LÄGET2018-10-27 07:30

Det har varit rörigt i den gotländska politiken sedan valet den 9 september. Det fanns inledningsvis diskussioner om att bilda ett blocköverskridande styre med öns två största partier: Centerpartiet och Socialdemokraterna. Det alternativet nådde dock aldrig längre än till spekulationer i media, och i stället blev det snart tydligt att Alliansen tänkte styra Gotland i minoritet.

Vid regionfullmäktige den 15 oktober valdes Eva Nypelius till regionstyrelsens ordförande, och hon sade då att det under kommande fyra år skulle krävas mer samarbete över blockgränserna för att kunna fatta beslut utan att ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

– Vi har ju ingen majoritet. Men det finns många platser där det fungerat ändå. Det kommer att krävas samtal med oppositionen, sade hon till GT.

LÄS MER: LISTAN: Här är nya regionstyrelsen

När nya regionstyrelsen sammanträdde för första gången på torsdagen var det dock SD som fick den avgörande rösten i ett flertal ärenden, bland annat när det gällde ett tilläggsanslag på 10 miljoner till barn- och utbildningsnämnden. Några blocköverskridande samtal hade inte förts inför sammanträdet, enligt oppositionsrådet Meit Fohlin (S).

– Vi har inte märkt av någon vilja till samtal, och i mina ögon är det alliansminoriteten som har ansvar för att hitta ett nytt arbetssätt, som det har pratats om den senaste tiden. De har sagt att vi ska samarbeta, men torsdagens sammanträde i regionstyrelsen var tvärtom det otrevligaste jag varit på. Det var väldigt högt tonläge och hårda ord, säger hon.

Eva Nypelius håller med om att det var ”taggig” stämning under sammanträdet, men menar att det var från båda håll.

– De hårda orden kom från båda håll. Jag tycker att det märktes att det var första sammanträdet efter valet och det var en ganska upptaggad stämning även från oppositionen.

LÄS MER: SD-röst vägde över i regionstyrelsen

Eva Nypelius är fortfarande inne på att hitta en annan beredningsform för de politiska ärendena, men menar att man inte kan begära så mycket ännu, när det inte ens gått två veckor sedan det nya styret klubbades i fullmäktige.

– Min ambition är att hitta samarbeten över blockgränserna när det gäller enskilda politiska frågor, och jag hoppas att oppositionen har samma ambition. Jag tror att det fortfarande dröjer sig kvar en form av baksmälla efter valet, där man fortfarande är kvar i de diskussioner och debatter som var aktuella då, säger hon.

Meit Fohlin upplever dock inte att det finns någon ”valbaksmälla” som dröjer sig kvar.

– Det är ingen beskrivning jag förstår alls. Jag tror att alla är väl insatta i valresultatet, och utifrån det måste man börja agera. Att valet fortfarande skulle ligga som en våt filt över beslutsfattandet förstår jag inte.

Hur är relationen mellan dig och Eva Nypelius?

– Jag hade ju varit beredd att ingå i en samverkan med Eva och hennes parti, och jag upplever att våra relationer har varit väldigt goda länge. Det finns inget bistert arbetsklimat mellan oss.

Inte heller Eva Nypelius upplever att det finns några problem i relationen med sin politiske kombatant, trots en del hårda ord dem emellan efter valet.

– Jag tycker att den är bra. Vi har olika politiska uppfattningar ibland, men så ska det ju vara när man tillhör två olika partier.

LÄS MER: Bråk i regionstyrelsen: "Lägg inte ord i min mun!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!