"Filma filma!" Aktivisterna spelade in möte med jägare

På en Facebook-sida visar de maskerade aktivisterna hur de provocerar några av deltagarna i Räv-SM och berättar även hur de gjorde för att förvilla hunden Axa, en tik som var med i tävlingen.

12 februari 2017 14:08

Det finns en internationell organisation som heter HuntSaboteurs Association, HSA. På Wikipedia står det att deras tillvägagångssätt för att störa olika slags jakter, är att bland annat blåsa i horn och visslor för att störa jakthundarna. På Facebook-sidan med namnet HuntSaboteurs Sweden, kan man följa de maskerade aktivister som på olika sätt har försökt störa Räv-SM. Där står det bland annat om hur de störde tiken Axa som drev en räv.

"Vi lyckades spåra hunden Axa, vi följde henne över åkrarna och genom skogen och lyckades med hjälp av visselpipor bryta drivet."

LÄS MER: Aktivisterna skrämde och omringade jakthund

Här är en sammanfattning från den inspelade filmen aktivisterna lade ut på nätet:

Inspelningen sker mestadels från aktivisternas bil och påbörjas då en bil med jägare backar. Aktivisternas bil är bakomvarande och tvingas därför också att backa.

En kvinna kliver ur aktivisternas bil och ställer sig bakom den backande bilen framför, som därmed stannar.

"Filma filma" säger en man som sitter kvar i HSA-bilen.

"Ni ska backa. Far åt helvete" säger en av jägarna som också har lämnat det fordon han färdades i.

En av jägarna försöker få bort den maskerade kvinnan från vägen. Nu är fler ute på den lilla grusvägen, både aktivister och jägare.

"You have no right to touch us" säger en person. Alla aktivisterna pratar med jägarna på engelska men då de sedan sitter i bilen talar de svenska med varandra.

"Han nöp mig, det där var inte roligt" säger den kvinna som först ställde sig bakom jägarnas bil.

”Jag älskar att de fortfarande inte tror att vi är svenska” säger en av männen i bilen.

Aktivisterna backar sin bil medan en jägare går framför dem, troligtvis för att de inte ska kunna köra framåt igen. Då och då tutar föraren och personerna i bilen använder något som låter som en tuta, typ mindre leksakstrumpet och en kalastuta. Det är höga ljud.

”Ska jag livesända” frågar en av kvinnorna i bilen och någon håller med.

”Vad ska jag ha för titel?” frågar en hon.

”Jägaravskum stalkar oss” svarar en man.

LÄS MER: Maskerade aktivister till attack mot domare

Hur det blir med livesändningen är oklart. Under tiden aktivisterna backar försöker de prata med jägaren som går framför. De fortsätter att prata engelska med honom och säger att de är där för att de ska titta på fåglar.

Det fnissas i bilen och en man pratar med jägaren om ”Elephants” och säger ”We are on safari”. Han tackar även jägaren, fortfarande på engelska, för att jägaren hjälper honom att backa.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Räv-SM går inte ut på att skjuta rävar utan det är en tävling där hundarna får visa sina färdigheter. Det handlar om avel och att få fram jakthundarna med bästa egenskaperna som behövs för jakt, i det här fallet rävjakt.

Så jobbar vi med nyheter
Lillebi Eriksson