Hot efter arkitekturkritiken

Journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt har efter sitt radioprogram om Visby fått ta del av allvarliga hot som riktats mot honom på sociala medier. "Jag är förundrad och verkligen förvånad."

23 oktober 2017 11:53

I sitt radioprogram "Stadsinspektionen" besöker journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt olika svenska orter.

– Programmet går ut på att besöka orter och med ett utanförperspektiv göra en analys, säger Mark Isitt.

I kölvattnet av avsnittet som behandlade Visby har det kommit väldigt starka reaktioner i sociala medier.

– Programmet om Visby är det som har väckt mest anstöt, trots att det avsnittet är det som har varit mest positivt.

LÄS MER: Sågar Visby – "Överdriven respekt för det gamla"

Det hela gick så långt att mordhot formulerades. Främst är det i kommentarsfält på Facebook som kritiken har nått oanade proportioner.

– Det har gått så långt att den tråden som hade absolut flest kommentarer, 200-300 stycken, har tagits bort. Där riktades det till och med mordhot, att jag skulle behöva bära skottsäker väst resten av livet.

Under sina 30 år som journalist har Mark Isitt aldrig tidigare upplevt den typen av reaktioner.

– Det paradoxala är att jag kanske har varit förtjänt av det ibland, men den här gången var det ju bara en hyllning av Visby.

Hur ser du på reaktionerna?

– Jag är förstås lätt förundrad. De som skrivit sådana kommentarer har bevisligen inte hört programmet. Sedan är det nog så att när det blir ett flöde med väldigt många kommentarer i en tråd så accelererar tonläget för varje kommentar. Till sist är det ingen som minns vad man pratade om från första början.

LÄS MER: Stadsarkitekten om Visbysågningen

Mark Isitt menar att han på intet sätt sågar Visby i sitt program.

– Kommentarerna är nästan helt grundlösa. Av någon anledning så tror folk att jag vill riva muren och delar av Visby innerstad. Det är helt bananas, det finns ingenting i radioprogrammet som indikerar något sådant. Däremot riktar jag kritik mot det som finns utanför ringmuren som jag tycker är ett mischmasch, varken nytt eller gammalt, en dussinarkitektur. Det jag efterlyser är en modern arkitektur som är realiserad med lika stor omsorg som arkitekturen innanför muren.

De högljudda reaktionerna har han skakat av sig och menar att det inte påverkar honom negativt.

– Även om man blir chockad över de bisarra kommentarerna och mordhoten, så får man säga att arkitektur och stadsplanering är frågor som verkligen berör människor och det är fantastiskt, säger Mark Isitt.

Så jobbar vi med nyheter