Hultqvist visade upp Gotland för nordiska ministrar

Försvarsministrarna var nöjda efter två mötesdagar på Gotland. Och Peter Hultkvist var nöjd med att få visa upp Sveriges nyaste regemente för sina nordiska kollegor.

10 april 2019 14:10

Det möte som inleddes i det nordiska försvarssamarbetet Nordefco under tisdagen fortsatte under onsdagsmorgonen och avslutades med bland annat en helikopterflygning över Gotland.

– Det var kallt, konstaterade Peter Hultqvist efter att de hade landat i Visby inför presskonferensen.

Under mötets två dagar har försvarsministrarna diskuterat bland annat totalförsvaret, den gemensamma övningsverksamheten i Norden och det aktuella säkerhetsläget. Man har även undertecknat ett avtal gällande försörjningsstöd.

– Ett avtal om leveransmöjligheter i en krissituation om något land begär stöd med materiel, produktionsfrågor eller tjänster av något slag beroende på vad det är för kris, säger Peter Hultqvist.

LÄS MER: Nordiska försvarsministrar på plats på Gotland

Förutom avtalet har dagarna varit väldigt givande enligt Peter Hultqvist och att de var just på Gotland gav även det en stor del till mötet.

– Etableringen av ett regemente här på Gotland med fast militär representation igen är någonting mycket viktigt som jag har tyckt har varit väsentligt att visa upp för de andra försvarsministrarna. Att vi från svensk sida gör det och att vi tar den här säkerhetssituationen på ett seriöst och allvarligt sätt, säger Peter Hultqvist.

Norges försvarsminister, Frank Bakke-Jensen, menar att samarbetet mellan de nordiska länderna är viktigt för alla ländernas försvar, och liknar effekten av det med Norges medlemsskap i Nato.

– Det är avskräckande att de nordiska försvarsministrarna möts, samarbetar, utväxlar kunskap och erfarenheter och övar. Nordefco har utvecklats till att bli ett väldigt bra samarbete för stabila, fredliga handlingar i världen, säger Frank Bakke-Jensen.

Så jobbar vi med nyheter
David Skoog