Igelkotten användes som fotboll – nu är den död

Den illa tilltygade igelkotten som togs om hand av Gotlands igelkottsfond under söndagen – efter att ha använts som fotboll av de två pojkarna i Hemse – var tvungen att avlivas under tisdagen.

25 maj 1916 09:32

– Vi hoppades att igelkotten skulle kvickna till eftersom den åt och drack så flitigt. Men när den försökte gå så vinglade den bara till och då insåg vi att den var förlamad. Den måste ha fått sig en knäck i ryggraden eller skallen efter misshandeln, så vi fick tyvärr ta bort den av djurskyddsskäl, berättar Lotta Persson, veterinär och ideellt engagerad i Gotlands igelkottsfond.

Läs mer:Pojkarna använde igelkott som fotboll

Lotta Persson menar att barn har så lite kontakt med djur i dag att de saknar respekt för dem, och att föräldrarna inte tar sitt ansvar eftersom de vuxna kanske inte heller har tillräcklig kunskap.

– Skaffar man djur har man bara skyldigheter, inga rättigheter! Därför är det jätteviktigt att djurskyddsorganisationer ges tid i skolan till att informera elever om hur man hanterar djur, för så här kan det inte fortsätta. Det finns jättemycket bra material framtaget, det handlar bara om att skolorna måste göra plats för dem i schemat, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
Sanne Svensson