"Jag blev förvånad att affären gick så oerhört snabbt"

På tre dagar såldes de åtta tomterna vid Malajen i Visby. Endast sju personer hann vara med i budgivningen. Nu vill regionstyrelsens arbetsutskott att försäljningen görs om.

14 februari 2017 16:26

När regionstyrelsens arbetsutskott sammanträdde under tisdagen var regionens försäljning av de åtta tomterna vid Malajen i Visby det stora samtalsämnet. Att försäljningen stridit mot regionens eget ramavtal, som P4 Gotland avslöjade under måndagen, var inget de kunde blunda för.

– Det har begåtts tre formella fel, både från mäklarens och regionens håll, som vi inte kan bortse från. Vi har inte följt vårt eget regelverk, det måste vi göra. Därför landade vi i att vi inte kan göra något annat än att göra om försäljningen, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S).

LÄS MER: EXTRA Tomtförsäljningen måste göras om

Därmed avbryts affärerna med de sju tomtköparna.

– Det känns trist för de som har köpt bostad och börjat planera för framtiden. Men hur vi än gör får vi kritik. Det här är den riktiga vägen att gå, säger Björn Jansson.

Det som både gotlänningarna och politikerna själva reagerat starkast på, och som väckt flest frågor, är att affären gick så snabbt. Det tog endast tre dagar från att informationen om tomterna släpptes, till att budgivningen var avslutad. Två av tomterna såldes utan budgivning.

– Jag blev förvånad att affären gick så oerhört snabbt och att det bara var sju personer som var med i budgivningen. Tre dagar känns som för kort tid för att marknadsföra ett objekt, säger Björn Jansson.

LÄS MER: Försäljningen av regionens tomter stred mot avtal

Tror du att ni kunde ha fått in mer pengar?

– Det vet jag inte, det är inte det som är huvudsaken. Vi har fått in mer pengar än vad vi trodde, men det har inte skett på ett tillräckligt bra sätt. Pengar har mindre betydelse så sett, men det är klart att vi vill få in så mycket pengar som möjligt, säger Björn Jansson.

Regionen måste följa sina regler, och gör de inte det måste de ändra sig och se över sina rutiner, konstaterar Björn Jansson.

– Det är tråkigt när vi får kritik för att vi inte sköter oss enligt våra egna regler. Det är trist att situationen uppstått, försäljningen hade kunnat ske på bättre sätt. Vi tar lärdom av det och bättrar oss.

Kommer köparna att få någon ersättning?

– Nej, beslutet gäller inte förrän regionstyrelsen har fastställt affären. Det är tråkigt för dem, jag känner med dem. Men vi måste se till att vi är så transparenta som möjligt och att så många som möjligt har möjlighet att vara med i budgivningen. Därför måste försäljningen göras om.

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström