"Kommer vara en förhöjd risk för totalavbrott"

Hittills i sommar har två totala strömavbrott slagit ut Gotland. Fler kan vara att vänta under en månads period med start från mitten av augusti.

2 augusti 2018 07:05

I tisdagens intervju med Cementas fabrikschef Fred Grönwall om konsekvenserna av strömavbrotten uttryckte Grönwall sin oro för kommande "riskfyllda milstolpar" i strömförsörjningen med anledning av Geabs återstående reparationsarbeten i Ygne.

Geabs vd Jan Karlsson förklarar vad dessa milstolpar består av:

– När vi gör själva bytet av kontrollutrustning så behöver vi ta bort de anläggningsdelar som de här kontrollanläggningarna tjänar. Det innebär att vi under cirka en månads tid kommer att köra på endast en av kablarna åt gången, 14 dagar på den ena kabeln och sedan 14 dagar på den andra, säger Jan Karlsson.

När kommer den här perioden infalla?

– Den kommer vi in i mitten av augusti och det är en lite mer kritisk period. Det här är anledningen till att vi behöver göra det här när det är lågförbrukning under sommaren, vi kan inte lasta på hur mycket som helst på bara en av kablarna.

LÄS MER:Cementachefen: "Det är katastrof givetvis"

Han betonar att man på Geab gör allt i sin makt för att detta ska gå så smärtfritt som möjligt.

– Jag är inte jätteoroad. Vi gör alla försiktighetsåtgärder och vi har reservkraft som vi håller på att trimma på så att det ska fungera så bra som möjligt.

Hur stor bedömer du att risken är för nya totalströmavbrott under perioden?

– Det kommer vara en förhöjd risk för totalavbrott. Hur pass stor den är vill jag inte uttala mig om. Jag vet att man har vidtagit väldigt mycket försiktighetsåtgärder, men det är inte orimligt att tro att det blir några avbrott till, säger Jan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
Jonas Bäckström