LRF känner oro för skjutfältet – skriver brev till ÖB

I ett öppet brev till Överbefälhavare Micael Bydén skriver LRF Gotland att det inte är acceptabelt om det blir stopp för nybyggen av hus i socknarna runt Tofta skjutfält.

Foto: Malin Stenström

uppdaterad2019-05-22 16:03

I det öppna brevet, som även skickats till försvarsminister Peter Hultqvist, skriver LRF Gotlands ordförande Anna Törnfelt att man från de gotländska lantbrukarnas sida är positiv till Försvarsmaktens återkomst till Gotland. Man ser dock en oro kring att försvarets etablering kommer att stoppa nybyggnation i intillliggande socknar runt Tofta skjutfält.

LÄS MER: "Dörren söderut" stängd för byggen

"Detta påverkar naturligtvis gårdarnas framtid då generationsskiften inte kan genomföras och utan en ny bonde då blir det inte heller någon som producerar gotländska livsmedel", skriver man i brevet, och fortsätter: "Att socknarna runt Tofta skjutfält hamnar i området där det inte tillåts att bygga nya hus är inte acceptabelt. Här är det människor som vill bo och verka för sin socken samt även inte anses bli störda av försvarsmaktens övningar. Det är de redan vana vid. Buller är ingen anledning att de inte vill bosätta sig i dessa områden".

– Vi har medlemmar i Eskelhem som fått nej av Region Gotland för bygglov där man vill göra generationsskifte och stycka av tomter på sin egen fastighet. Man har bott i all evighet nära Tofta skjutfält och är vana vid att det bullrar. De kan inte genomföra generationsskiftet för att regionen har satt totalstopp, säger Anna Törnfelt.

Den aktuella familjen bor cirka 1,5 mil från skjutfältet och förutom Eskelhem är det Västerhejde, Tofta och Stenkumla som drabbas hårdast av försvarets utökade påverkansområde.

– Samtidigt deltar vi i arbetet med ett totalförsvar där man diskuterar hur livsmedelsförsörjningen och elförsörjningen ska fungera i samband med en kris- eller krigssituation. Då behöver man mat minsann, men det blir ingen ny bonde om man inte kan genomföra generationsskiftena på gården.

LRF Gotland föreslår i det öppna brevet till överbefälhavaren att Försvarsmakten initierar en dialog med företagarna inom det gröna näringslivet, "så att vi, Försvarsmakten och Region Gotland tillsammans kan diskutera förslag på lösningar i ärendet.

– Jag hoppas att man tillåter byggnationer på egna fastigheter, att man ska kunna bo i de här områdena och kunna fortsätta att bygga hus. Försvaret måste kunna samarbeta med samhället om de ska återetablera sig på Gotland.

Hon påpekar att även försvaret behöver bygga bostäder, åt sin personal.

– Då kan man inte sätta förbud för allmänheten att bygga hus samtidigt som man själv vill bygga.

LÄS HELA DET ÖPPNA BREVET HÄR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om