M-ledaren: "Elleverans i klass med ett u-land"

Efter de upprepade strömavbrotten på Gotland den senaste tiden lovar nu Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att en tredje kabel till fastlandet kommer att byggas om han blir statsminister. "En fråga som borde prioriteras", säger han.

4 september 2018 16:22

Moderatledaren Ulf Kristersson har följt den senaste tidens strömavbrott på Gotland, och även den ilska som de skapat bland gotlänningarna.

– Hade det här hänt på fastlandet hade det överhuvudtaget inte accepterats, och det anser jag att det inte borde göra på Gotland heller, säger han till Helagotland.se på tisdagen.

LÄS MER: Geab: "Det kommer att bli fler strömavbrott"

I slutet av maj 2017 meddelade Svenska Kraftnät att man skulle avbryta arbetet med den planerade tredje elkabeln mellan Gotland och fastlandet, ett arbete som pågått i närmare tio år. Ulf Kristersson säger att leveransen av el till Gotland är alldeles för instabil, och han anser att arbetet med den tredje kabeln borde återupptas.

– En regering borde ge en tydlig signal till Svenska Kraftnät om att en tredje kabel borde byggas, och om vi får bilda regering efter valet så lovar Moderaterna att ge i uppdrag till myndigheten att lägga en tredje kabel till ön, säger han.

LÄS MER: Cementa om strömavbrotten: "Det är en katastrof"

När Svenska Kraftnät avbröt arbetet med en tredje kabel angav man att kostnaden skulle bli för hög och överstiga nyttan en kabel skulle göra. Ulf Kristersson menar dock att ekonomiska argument inte håller.

– Det går ju inte att spara pengar på att ha en elleverans i klass med ett u-land. Det här är en fråga som borde prioriteras och vi måste se till att de grundläggande funktionerna finns på Gotland. Jag tycker att en regering måste se till att en tredje kabel byggs.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg