NMR:s hot: "Kommer att bli värre"

"Om vi inte ges tillträde till Almedalen kommer vi att släppa lös 1 000 fulla skinheads i Visby". Så löd Nordiska motståndsrörelsens hot till Region Gotland. Men Meit Fohlin (S) låter sig inte skrämmas.

29 januari 2018 12:05

I fredags skickade den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, in en ansökan till polisen om tillstånd att delta under Almedalsveckan.

LÄS MER: NMR planerar för Almedalen – ansöker om plats

Under söndagen hade NMR en presskonferens, där de meddelade att de kommer att närvara under Almedalsveckan – oavsett vilket beslut Region Gotland fattar.

– Om vi inte ges tillträde till Almedalen kommer vi att släppa lös 1000 fulla skinheads i Visby, sa Nordiska Motståndsrörelsens ledande aktivist, Emil Hagberg.

– Då kommer det att bli värre än om vi bara får vara där och sprida vårt politiska budskap, fortsatte han.

LÄS MER: Regionen om nazistiska NMR:s ansökan

Under presskonferensen sa de även att regionen "gör myteri mot systemet" och att beslutsfattarna "borde sitta i fängelse". I sin ansökan, som lämnades in till polisen i fredags, skriver de:

"Till dig som beslutsfattande person; fundera över om det verkligen är värt att begå ett lagbrott bara för att blidka de rovdjurslystna medierna."

Region Gotland har tagit del av hoten.

– Vi analyserar just nu hoten och ser över hur vi ska hantera dem, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

LÄS MER: Eva Bofride: Hot ska inte gå hem

Hon menar att hoten förstärker deras övertygelse att neka dem mark under Almedalsveckan.

– Jag ser det som ett ytterligare bevis på att det här är en organisation som använder sig av obehagliga metoder, säger hon.

Hur reagerar du på deras hot, blir du rädd?

– I såna här situationer är det viktigt att stå fast och göra det vi blivit eniga om. Vi är många som säger nej. Det finns inget till utrymme att bli rädd.

Så jobbar vi med nyheter