Videon är inte längre tillgänglig
På onsdagen meddelades att Gotland från om med nu ska ha en permanent militär närvaro på Gotland, i form av gästande förband från fastlandet som kommer att avlösa varandra.
LÄS ÄVEN: ÖB: "Det skakar om säkerhetsläget i hela Europa"
Den nyrekryterade gotländska stridsgruppen kommer att finnas på plats från 1 juli 2017, en tidigareläggning med cirka ett halvår.
LÄS ÄVEN: Storsatsning på Gotlands försvar
Vad är det som har hänt som gör att du väljer att tidigarelägga den permanenta närvaron på Gotland?
– Under en längre tid har vi haft en omvärldsutveckling som har försämrats. Det finns ingen specifik händelse eller enskild företeelse som fick bägaren att rinna över, utan vi genomför kontinuerligt en värdering av det vi gör och anpassar oss efter det som sker i omvärlden och våra egna förutsättningar, säger överbefälhavaren Micael Bydén, som besökte Tofta skjutfält på torsdagen.
Att närvaron permanentas just nu hänger inte ihop men någon specifik hotbild eller händelse, enligt ÖB.
"Nu gör vi det här"
– Nio månader in i försvarsbeslutet så har vi skapat förutsättningar för att genomföra det tidigare. Att ha permanent närvaro på Gotland, har jag prioriterat inom egen ram och säger att nu gör vi det här, för vi har förutsättningen, vi kan. Vi sitter inte stilla för att vi la en plan tidigare, säger Micael Bydén.
– Man ska inte tro att ÖB kom på den här brillianta idén för två dagar sedan. Vi har utvärderat arbetet och det är ett alldeles utmärkt tillfälle att göra det nu. Vi startade med en beredskapskontroll och fortsätter med permanent basering. Det är ingen dramatik. Något direkt militärt angreppshot isolerat mot Sverige, sannolikheten för det är fortsatt lågt.
Det plötsliga tillkännagivandet om permanent närvaro från och med 14 september har fått bland andra landshövdingen på Gotland att vara orolig.
Har du förståelse för att gotlänningar känner oro?
– Ja, men det är inte alls vår mening. Jag tycker man ska ha sin utgångspunkt i det beslut som fattades. Beslutet att ha permanent närvaro på Gotland är fattat sedan lång tid och alla har förväntat sig att det här ska ske. Men i ett läge när utvecklingen går i negativ riktning, i ett läge där vi faktiskt kan skapa förutsättningar för att göra något tidigare, då är det min skyldighet att göra det.
"Besluten är fattade"
Sedan gammalt finns en viss rysskräck på Gotland och en del kan nog oroa sig för att Ryssland ska provoceras av att Gotland upprustas.
– Besluten är fattade att vi ska hit. Att vi gör det här nu, ja, det är att sända mycket tydliga signaler och det sänder vi i olika riktingar. Vi sänder det internationellt till våra samarbetspartners, till internationella samfundet, internt till vårt eget land, för att tala om att vi är beredda nu. Svensk suveränitet är viktig. Vi sitter inte stilla, utan nu agerar vi. Hur det tas emot och hur man tolkar det, det är upp till var och en.
Just nu befinner sig cirka 150 soldater från operativa reserven, Skaraborgs regemente, på Gotland.
Kompanichef Fredrik Månsson förklarar att det cirkulerat felaktiga uppgifter att förbandet inte visste att de skulle skickas till Gotland.
– Vi visste att vi skulle vara här i fem veckor, det vi inte visste var att Försvarsmakten skulle etablera sig en längre tid här, säger Fredrik Månsson.
Operativa reserven kommer att stanna på Gotland drygt tre veckor till, vilket förband som därefter löser av är inte offentligt än.
LÄS ÄVEN: Gotlänning ska leda försvaret på Gotland
Överste Mattias Ardin är chef för ledningen på Gotland och har fått tillträda sin tjänst tidigare än planerat.
– Det känns positivt, spännande, utmanande och trevligt att komma hem.
Den permanenta flytten till Gotland sker först till våren.
– Att flytta en familj tar lite tid. När alla bitar är på plats så flyttar vi hit.
Här bor de 150 soldaterna
De cirka 150 soldater som framöver ska finnas på Gotland, var bor de?
– Kortsiktigt bor de nu på Suderbys. Just nu pågår förhandlingar för att ta fram en långsiktig lösning till nästa sommar då 18:e stridsgruppen är på plats. De är ju anställda på Gotland så de har eget boende, säger Mattias Ardin.
Hur kommer gotlänningarna att märka av det här i vardagen?
– Man kommer att se fler militärfordon som rör sig och fler övningar runt om på Gotland. Jag tror att man kommer att se fler i uniform på stan. Det kommer att bli lite mer av den bilden man hade 2005 när P18 var här. Försvarsmakten blir en naturlig del av det gotländska livet, säger Mattias Ardin.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.