Polisen hyllar ATV-klubben efter sökinsatsen

Efter sökinsatsen där en 69-årig kvinna hittades i skogarna kring Stånga hyllas nu såväl ATV-klubben som hemvärnet av polisen. "De är duktiga och väldigt samkörda", säger Daniel Åhlén.

18 oktober 2018 08:30

Gotlands ATV inledde ett samarbete med polisen för nästan tio år sedan, och initiativet kom från Joakim Nordahl, som är medlem i klubben. Av en händelse var han på den tiden granne med Daniel Åhlén, ansvarig för eftersökning av försvunna personer hos polisen på Gotland.

– Han kom till mig och sade att de ville hjälpa till vid sökinsatser. Vi genomförde en sökutbildning med dem på Tofta skjutfält, och sedan dess har de hjälpt oss vid ett flertal sökinsatser och hittat flera försvunna personer. De är verkligen grymma, och begär aldrig någon ersättning för sina insatser.

LÄS MER: Saknad kvinna hittad tidigt på onsdagsmorgonen

Tidigt på onsdagsmorgonen var det just Joakim Nordahl från ATV-klubben som hittade den 69-åriga kvinna som gått vilse i skogarna kring Stånga. Han säger att klubben fått många positiva reaktioner från polisen genom åren, men har en ödmjuk inställning till den egna insatsen.

– Vi är ju ingenting utan polisen och hemvärnet, utan det är tillsammans som vi bildar ett samspel som gynnar trejde man. Det vi kan bidra med är att vi hinner söka av stora ytor på kort tid, och vi kan i stort sett ta oss fram överallt, säger han.

Daniel Åhlén:

– Det är mobiliteten som är deras stora styrka. De är väldigt duktiga, och dessutom väldigt samkörda. Vi klarar ju inte av den här typen av insatser utan hjälp.

LÄS MER: Här är ATV-hjältarna som hittade kvinnan

Förutom ATV-gruppen var även hemvärnet med under sökinsatsen i Stånga, där kvinnan hittades efter nästan tolv timmars letande.

– Även hemvärnet ska ha ett stort tack. Precis som med ATV-klubben så var deras hjälp ovärderlig. Här på Gotland måste vi samarbete när sådant här händer, och hade den här insatsen dragit ut ännu mer på tiden hade vi även ringt in Missing People och polisens volontärer när det ljusnat, säger Daniel Åhlén.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg