Under våren har det blivit en hel del debatt kring Almedalsveckan. Regionens beslut att ändra taxorna skulle enligt majoriteten göra liten skillnad, men när Gotlands Tidningar räknade på det visade det sig att priserna gick upp rejält för de stora hyresgästerna med den nya taxan.
LÄS MER: Beräkning visar på kraftig höjning
Efter att det offentliggjorts att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen får tillstånd att komma har flera organisationer och aktörer hoppat av, däribland ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, och Feministiskt initiativ.
LÄS MER: Nazistiskt parti för första gången till Almedalen
RFSL:s årliga Mångfaldsparad tvingas flytta för att polisen inte längre kan garantera deltagarnas säkerhet. Motorhistoriska förbundet får inte heller tillstånd att hålla debatter i en veteranbil i hamnen.
LÄS MER: Inga veteranbilar tillåts på Holmen
Förra året lockades ungefär 25 000 besökare till ön av Almedalsveckans 3 700 programpunkter. Men vårens händelser kan påverka arrangemanget på längre sikt. Det menar tre Almedalsprofiler.
– Jag tycker att Region Gotland har slarvat med varumärket Almedalsveckan. Man värnar inte om den som den demokratiska mötesplats den är. Almedalsveckan är unik på många sätt, även fast vissa hånar den som ett elitprojekt, säger gotlandsbördiga ledarskribenten Somar al Naher.
– Det här är politik och då måste regionen förstå sitt samhälleliga uppdrag, och våga ta ställning mot våldsamma odemokratiska organisationer. Jag tycker att de har en naiv inställning till sin roll som värd. De behöver bli tydligare i vad Almedalsveckan ska vara för något, för vem och vad man vill uppnå med veckan, fortsätter hon.
Mediestrategen och Almedalsprofilen Brit Stakston stämmer in i kritiken.
– Det börjar komma till en smärtpunkt med absurda regler och hyresnivåer. Risken finns att Almedalsveckan blir mindre attraktiv som arena. Förra året blev det så stort fokus på miljöbilar att det kändes som en bilutställning, istället för den unika demokratiska festival och öppna arena som den ska vara.
LÄS MER: Riksteatern driver med Almedalsveckan
Niklas Svensson, politisk reporter på Expressen, har bevakat Almedalen i många år och tycker att arrangemanget har genomgått stora förändringar.
– Arrangörerna måste framöver arbeta hårt för att tvätta bort bilden av ett arrangemang som bara är öppet för eliten och de med mycket pengar. Sedan måste man naturligtvis ta sig en rejäl funderare innan man ger tillstånd till icke-demokratiska organisationer. Veckan har förändrats dramatiskt de senaste tjugo åren. Tyvärr har den blivit mindre folklig i takt med skenande hotell- och restaurangpriser. Samtidigt har veckan kanske blivit för stor för sitt eget bästa.
Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet, pekar också på problem som kommer med de höga priserna.
– Prisläget på hyrorna är en viktig faktor – det är för dyrt. I dag kan nästan ingen åka dit för egna pengar, och vill man ha det man påstår, en öppen arena för politiska diskussioner, går inte detta.