Så kan regionen straffa vattenslösare

Vattensituationen på Gotland är fortsatt allvarlig, och på onsdagen införs bevattningsförbud över nästan hela ön. Så här kan regionen straffa vattenslösare.

Foto: Montage

Vattenbristen2016-05-31 13:32

Det är fortsatt ansträngt läge när det gäller dricksvattensituationen på Gotland. Sedan 1 april råder bevattningsförbud med det kommunala vattnet på södra delarna av ön, och från och med 1 juni införs förbudet för i stort sett hela Gotland. Undantagna är abonnenter i Bunge, Etelhem, Roma/Björke samt Dalhem/Halla, där de boende är självförsörjande via egna vattenledningssystem.

Vad kan då regionen göra om de upptäcker att någon bryter mot förbudet?

– Vi kan inte ge böter, men märker vi att folk inte vill följa förbudet har vi rätt att stänga av vattnet för den fastigheten. Vårt vatten är ett samhällsansvar, och tar man inte sitt ansvar drabbar det även den övriga befolkningen, säger Susanne Bjerkegaard Pettersson, enhetschef på regionens vattenenhet.

Något som många brukar reagera på när det rapporteras om bevattningsförbudet är Region Gotlands egen bevattning av fotbollsplaner och planteringar. Susanne Bjerkegaard Pettersson berättar dock att det vid dessa tillfällen inte används dricksvatten.

– Kultur- och fritidsförvaltningen har sökt dispens för fotbollsplanerna och fått avslag. Ser man fotbollsplaner vattnas så kommer vattnet från våra egna hämtställen för råvatten, vilket inte är dricksvatten.

Det finns tre hämtställen för råvatten på ön, i Klinte, Hemse och Vibble. Vattnet som hämtas där kommer bland annat från backspolningen vid vattenreservoaren i Bingeby, och kan användas till bevattning av gräsplaner och dammbindning exempelvis. För att kunna hämta vatten vid hämtställena måste man dock kontakta regionen för att få en nyckel.

– Vi använder alltså inte dricksvatten när vi vattnar, säger enhetschefen med eftertryck.

Utöver förbudet att vattna med det kommunala vattnet är det ännu aktuellt att för första gången någonsin sänka trycket i regionens vattenledningar, vilket Helagotland.se rapporterade om redan i fredags. Än så länge har regionen dock inte beslutat när åtgärden kommer att införas.

– Om vädret fortsätter så här kan det bli mycket snart. Vi kommer att börja testa att sänka trycket nästa vecka på lite olika platser på ön. Det är inte så att man bara med ett knapptryck kan sänka trycket för hela Gotland på en och samma gång, berättar Susanne Bjerkegaard Pettersson.

Hur kommer folk att märka att vattentrycket är lägre?

– Vattnet kommer att rinna lite långsammare, och det kommer till exempel ta lite längre tid att fylla en hink med vatten.

LÄS ÄVEN: Vattenkrisen tvingar fram drastiska åtgärder

Fotnot: Bevattningsförbudet gäller endast det kommunala vattnet. För de privata brunnarna finns inget förbud, men regionen vädjar om att man är sparsam med vattnet även om man har en privat brunn, då allt utgår från samma grundvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!