Nyligen kom Motormännens kartläggning av landets vägar, där Gotland återigen fick toppbetyg. Undersökningen jämför ytojämnheten för de statliga riks- och länsvägarna, och de gotländska länsvägarna är bäst i hela landet under 2018.
Det finns fler faktorer som kan avgöra hur bra en väg är ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Öppna kartan i större fönster>>
Trafikverket på Gotland inventerar vägnätet löpande för att upptäcka nya skador, men det förebyggande arbetet har alltid legat i framkant jämfört med andra håll i Sverige, enligt Bob Kolmodin, projektledare för beläggning på Trafikverket Gotland.
– Jag vill hävda att Gotland har mycket bra vägar. Trafikverket har, långt före min tid, haft en långsiktighet och hänsyn till livscykelkostnad i vägunderhållningen på Gotland, säger han.
LÄS MER:"Därför rankas Gotlands vägar högst i landet"
Den gotländska arbetsmodellen har historiskt utmärkt sig mot i stort sett hela landet, menar Bob Kolmodin. Varför det är så vet han inte, men tror att om man hamnat på efterkälken med sitt vägunderhåll så kan det vara väldigt svårt att komma ikapp
– Jämför med att måla ditt hus vart tionde år – eller när brädorna redan börjat mögla.
Av det statliga vägnätet på Gotland, en sträcka motsvarande 150 mil, är det en mycket liten andel som förbättras varje år. Bob Kolmodin tycker att han har tillräckliga medel för att hålla öns vägar i bra skick. I år ligger budgeten på 13 miljoner kronor, en siffra som har legat på samma nivå en tid.
Vart tredje år lägger man asfalt på vägarna, då blir kostnaden den tredubbla, men i år är det precis som i fjol så kallad tankbeläggning. Det innebär att sten (makadam) blandas med en olja på plats på vägen.
– Det innebär även väldigt liten störning i trafiken eftersom arbetena rör sig fort framåt och bara pågår någon dag eller två på samma vägsträcka.
För ett år sedan krävdes flera akuta åtgärder på de gotländska vägarna, med bland annat begränsad maxvikt på vissa sträckor under en period.
I år kan Bob Kolmodin konstatera att öns vägar klarat sig bra tack vare ett mer jämnt väder under vintern.
Men det finns ett undantag: Mästermyr, vägen mellan Hemse och Silte.
– Där kommer vi att stärka upp vägen nu under våren redan. Men det är lappning som gäller. Det är en lågtrafikerad väg och att stärka hela skulle inte vara ekonomiskt försvarbart, säger han.
Trafikverkets beläggningsarbeten pågår under cirka en månad med start vecka 20. Se lista över berörda vägar i faktarutan.