Sommaren 2019 har av ambulanspersonal på Gotland beskrivits som den värsta någonsin. Personalen har vid flera tillfällen skrivit avvikelserapporter för att uppmärksamma politikerna på situationen som råder. I en av rapporterna skrev personalen om dödsolyckan i Hogrän i början av augusti. Då beslutade ambulanspersonalen att ta de tre skadade medpassagerarna i samma ambulans – eftersom de annars hade stått kvar vid vägkanten utan vård.
– Det finns ingen beredskap. Vi skulle åtminstone behöva en bil även i Slite som kan vara igång hela dygnet, sa Cecilia Gustafsson, verksamhetschef vid Falck Ambulans, i en intervju i förra veckan.
Ambulanssjuksköterskan Henrik Swedborg skrev under söndagen ett långt inlägg på Facebook där han beskrev situationen som råder för ambulansen på Gotland:
"Super att detta belyses, då det är fakta att vi INTE har en god beredskap på Gotland, och ofta är tomt på ambulanser. Dock är detta ett bekymmer som varit länge och jag själv har tappat tron på att det kommer bli bättre, då vi länge hört att man ser på detta och vi försökt belysa problemet med ökad larmfrekvens. Problemet är så pass stort, då det är många instanser som är inblandade i att alla ambulanser är upptagna stora delar på dygnet", skriver han bland annat i inlägget.
LÄS MER: Tufft för ambulansen i sommar – "Värsta hittills"
Henrik Swedborg säger att det som konkret skulle behövas är ytterligare en dygnet runt-ambulans i Slite och en till ambulans i Visby nattetid.
– Jag tror inte att det finns någon "quick fix" i det här, för vi söker vård i större utsträckning. Det ökar på akutmottagningarna och vi får fler larm från SOS Alarm. På fastlandet kan de få hjälp från andra regioner, det kan vi inte få på samma sätt på Gotland. Vi har också blivit en vårdande enhet och är inte samma akuta resurs som tidigare, säger Henrik Swedborg.
Han poängterar att det är viktigt att människor fortsatt söker vård om de är i behov av det. Men att det behövs ett förändrat synsätt.
– Vi ska inte hålla på med taxitransporter. Vi ska vara en akut resurs, säger han.
Verksamhetschefen Cecilia Gustafsson har tidigare larmat om att sommarpersonal sagt att de troligtvis inte kommer tillbaka och arbetar nästa sommar.
Hur mår du och dina kollegor som arbetar här permanent?
– Vi är i ett bekymmersamt läge, det är många som är väldigt trötta och nätterna sliter på oss. Falck är en privat aktör och gör sitt bästa inom ramarna som getts. Det här behöver lyftas uppåt, säger Henrik Swedborg.
Helagotland.se söker hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L) för en kommentar.