USA:s arméchef besökte Gotland: "Han rapporterar direkt till Trump"

På tisdagen hade Gotland ett celebert militärt besök. "Har bara kommit till Sverige tre gånger i historien".

7 februari 2018 11:02

– När USA:s arméchef besöker Sverige är det Gotland han vill se, skriver landshövding Cecilia Schelin Seidegård i en kommentar. På tisdagen tog hon tillsammans med Försvarsmakten på Gotland emot arméchefen Mark Milley. Han är direkt underställd presidenten i USA och besöker den här veckan Sverige, och på tisdagen var det Gotlands tur.

– Det är tredje gången i historien som en sittande amerikansk arméchef besöker Sverige, och det är första gången som en arméchef besöker Gotland. Tidigare har de besökt Sverige 1945 och 1996. Han rapporterar direkt upp till president Donald Trump, berättar Therese Fagerstedt, kommunikatör på Försvarsmakten.

Generalen anlände till Sverige i måndags och har under sin vistelse också träffat försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén. Hans svenska motsvarighet, arméchef Karl Engelbrektson, håller i trådarna under Sverigebesöket. Ett av arméchefens egna önskemål var att komma till Gotland.

– Vi har haft flera besök av hans amerikanska kollegor, och han var väldigt intresserad av att komma ut och titta på den verksamhet som nu växer fram här på ön, säger Therese Fagerstedt.

Besöket är ett led i det bilaterala samarbete som initierats av Peter Hultqvist mellan Sverige och USA.

Under tisdagens besök fick armécheferna bland annat se Gotland från luften.

– De bjöds på en helikoptertur runt ön för att titta på de olika platserna och landade sedan på Tofta skjutfält, säger Therese Fagerstedt.

Där mötte den 18:e stridsgruppen upp med en stridsvagnspluton och en pansarskyttepluton med stridsfordon 90.

– De simulerade ett anfall mot en angripare som stigit iland i Visby hamn och rört sig upp mot Tofta. Både stridsvagnarna och stridsfordon 90 rörde sig ner mot kusten och det blev också ett moment med strid där man använde eldhandvapen och kulsprutor, berättar Therese Fagerstedt.

Enligt henne var generalen Mark Milley imponerad av de gotländska militärernas arbete.

– Han berättade att han varit med på många liknande anfall i den amerikanska armén men sa att han alltid imponerats över svenskarnas precision och skicklighet, och tyckte att det han fick se i går var en bekräftelse på detta. Så stridsgruppen var väldigt stolt efteråt, säger Therese Fagerstedt.

I april förra året hade Gotland besök av en annan högt uppsatt amerikansk militär, David G Perkins, som dock är underställd arméchefen Mark Milley.

LÄS ÄVEN: Amerikansk general: "Gotland är strategiskt viktigt"

Mark Milley

Född 1958.

Som fyrstjärning general är han den som är högst i rang i den amerikanska armén.

Hans meritlista är lång och innefattar bland annat flera höga chefspositioner inom USA:s försvar.

Han har tjänstgjort i flera stora insatser runt om i världen, och bland annat varit stationerad i Irak, Afghanistan, Egypten, Haiti, Bosnien och Panama.

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson