Omvärldsläget påverkar det gotländska näringslivet där företagen tvingas se över sina budgetposter. I andra ringhörnan sitter föreningarna som behöver öka sina intäkter. Klubbarna kämpar om en sponsorkaka som blir allt tunnare.
– Vi har jobbat hårt för att kunna behålla våra engagemang, säger Paul Larsson, Ica Maxi. Vi lägger i runda tal 1,6 miljoner kronor varje år på sponsring.
Cirka en miljon kronor går till idrotten, resten till aktiviteter och engagemang som på olika sätt stärker samhället. Hur stor företagets sponsringsbudget blir nästa år är oklart.
– Vi vet vid årets slut hur det ser ut. Att sluta sponsra eller skära ner är inte något som är enkelt, säger Paul Larsson.
Han märker att en tuff konjunktur med ökade kostnader minskar kundernas köpkraft i en ökande konkurrens.
– Samtidigt ökar också kostnaderna, det är en svår och tuff kalkyl att få ihop och som företag gäller det att se över och vända på alla stenar.
Har Gotland ett näringsliv som är positivt till idrottssponsring?
– Definitivt, min upplevelse är att alla lokalt förankrade företag på ön vill vara med och stötta på olika sätt i sina hjärtefrågor.
Att basketboll är en hjärtefråga för Paul ”Dino” Larsson har undgått ingen. Visby Ladies har ett SM-guld, två guld i Svenska Cupen och fem SM-silver i prisskåpet som vittnar om en storhetstid i föreningens snart 40-åriga elitsatsning.
Satsningen började med Paul ”Dino” Larsson, då tränare i Visby AIK, som blev Visby Ladies som under Larssons ledning blev en maktfaktor inom svensk dambasket. Han var under några år förbundskapten för damlandslaget.
Stöttar du Visby Ladies på något annat sätt än företagaren Ica Maxi?
– Nej, jag är företagare och inte företrädare för Visby Ladies. Jag har kontakt med Anders ”Leo” Pettersson och får information om spelare och så men jag lägger mig inte i verksamheten. Det är alltid bra att diskutera vad man kan göra tillsammans, företagare och förening.
Visby Ladies har genom att skära i kostnader och öka sina intäkter lyckats hejda en ekonomisk nedförsbacke. Paul ”Dino” Larsson har ingen snabb lösning på situationen:
– Jag vet inget om deras ekonomi men tror man behöver vässa sitt erbjudande. Resultat är också kopplat till publikintäkter och inte minst attraktivitet och engagemang från näringsliv och samhälle.
Har ditt engagemang som sponsor avvecklats eller utvecklats genom åren?
– Utvecklats är nog ordet jag skulle välja, inte minst med Maxi Arena. Men också att vi tillsammans med många föreningar kontinuerligt utvecklat våra partnerskap. Det handlar om att göra bra saker tillsammans.
Med ett starkt hjärta för idrott och med företagarens affärsnäsa ser Paul ”Dino” Larsson att balans är bra:
– Det är lätt som företagare att ställa höga krav, men vi ska komma ihåg att föreningar drivs av eldsjälar som också hanterar privatliv och arbetsliv. Jag tycker de gotländska föreningarna tar stora kliv för att vara inkluderande och hur man ser på hållbarhet, inte minst social hållbarhet.