Oron över läget var då stor.
– Vi har i regel dubbla kostnader jämfört med våra konkurrenter och när vi spelar högsta ligan skiljer det 600-700 000 kronor jämfört med den som har näst mest i resekostnader i serien. Det är klart att vi i det läget inte riktigt tävlar på samma villkor som andra föreningar, sa bland annat Visby IBK:s tränare och klubbchef Joakim Bandholtz.
Nu vänder sig RF-Sisu Gotland till tre ministrar och slår larm om situationen, och uttalandet som kommer från årsstämman är adresserat till infrastrukturminister Andreas Carlson, landsbygdsminister Peter Kullgren och idrottsminister Jakob Forssmed.
RF-Sisu Gotland menar att färjetrafiken, där kostnaderna och överfartstiden ökat och turtätheten minskat, är en “nyckelfråga som avgör hur jämlika förhållandena är mellan att bo och verka på Gotland jämfört med övriga landet”.
RF-Sisu Gotland skriver vidare att den rådande situationen får konsekvensen att fler slutar att idrotta och därmed påverkar folkhälsan negativt, och man ställer fyra krav på ministrarna inför nästa färjeupphandling.
Det kommande avtalet med start i februari 2027 måste innehålla följande, enligt RF-Sisu Gotland:
- Satsningar på rimliga priser
- Fortsatt snabb överfartstid
- Utökad turtäthet
- Minskad klimatpåverkan i transporter
Bo Ronsten kommenterar uttalandet:
– Vi förstår att det har varit väldigt mycket fokus på prisbilden men vi har varit lite oroliga för att man tappar de övriga ståndpunkterna i debatten. Turtätheten och även överfartstiden som påverkar idrotten särskilt mycket. Vi vill självklart ha låga priser, men vi vill inte komma tillbaka till långsamma färjor. De gotländska ståndpunkterna är bra och tydliga i det sammanhanget, säger han.
Hur utmanande är läget för idrottsföreningarna på Gotland just nu?
– Turtätheten är utmanande på södra linjen, det blir en ökad kostnad vad gäller övernattningar då man inte kan åka hem en lördag kväll. Lördag-söndag är de viktigaste turerna för idrotten.
– Effekterna, hur utmanande det kommer att vara, kommer vi nog inte kunna se förrän vi har varit inne i det nya prisläget under ett halvår ungefär. Vi vet att några föreningar har haft en tuff vår, men det beror på många saker. Till exempel hotellkostnader som har dragit iväg.
Vad hoppas ni på för reaktion?
– Om vi kommer att få någon direkt reaktion, det törs jag inte säga eftersom våra politiker också har haft svårt att få reaktioner från de centrala politikerna. Vi behöver visa att det här påverkar idrotten och att det finns ett bredare perspektiv inför färjeupphandlingen.
Hur brinnande är den här frågan för idrotten?
– Resandet är en oerhört viktig del. Både att ta sig hit för att delta i cuper och tävlingar men också för att åka iväg. Det betyder oerhört mycket för oss som bor på en ö. Det kanske är förmätet att säga att det är en ödesfråga, men det betyder väldigt, väldigt mycket.