Michael, 49, köpte roddmaskin på Blocket – tog SM-guld

2019 såg Michael Kostur, 49, en roddmaskin på Blocket och tänkte: varför inte? Knappt fem år och en ryggoperation senare blev han svensk mästare. ”Målet är alltid att hålla kroppen så ung som möjligt, att hålla tillbaka tiden”, säger det tidigare basketproffset om den slumpartade satsningen.

Michael Kostur vann SM i inomhusrodd, efter en oväntad och slumpartad satsning.

Michael Kostur vann SM i inomhusrodd, efter en oväntad och slumpartad satsning.

Foto: Kalle Forssell

Sport2024-05-13 05:45

Visbybon Michael Kostur har alltid hållit på med all möjlig träning, och när han en dag såg en roddmaskin på Blocket blev han nyfiken. Kanske kunde det vara ett nytt och bra sätt att hålla sig i form? 

– Det var ett bra pris och jag köpte den, helt enkelt. Jag såg det som en bra träningsform. Då var det inte mer än så. 

Han placerade maskinen hemma i garaget i Visby, och började ro mer och mer. En dag fick han ett meddelande från roddaren Ahmet Rapi, som kom med en oväntad fråga. 

– Han ringde upp mig och sa att han hade sett mina tider. När man ror på maskinen kan man logga allting. Du kan göra allt offentligt, och det gillade jag att göra, jag har inga problem med det. Han tyckte att mina tider såg bra ut för min ålder och undrade om jag var intresserad av att tävla. 

Rapi frågade om Kostur inte skulle vilja vara med i en satsning mot EM i inomhusrodd 2024, och Michael var inte främmande. Han reste inte lika mycket i arbetet som tidigare, och för en tävlingsinriktad person som honom lät det intressant att ingå i en träningsgrupp med dedikerade roddare. 

Helt plötsligt hade Michael hoppat på ett hårt träningsprogram. 

– Varje vecka var intensiv, och jag hade bara en vilodag i veckan. Det var pass under kvällarna eller på lunchen, när jag hittade tid helt enkelt.

undefined
Michael Kostur gillar att träna och se hur långt han kan nå.

Till vardags arbetar Kostur, som växte upp i Boston, USA, som konsult och säljer stora datasystem, och i rodden hittade han likheter med sitt yrke. 

– Ja, det är därför jag gillar rodd också, det är mycket data. Man kan se vilket tempo man kör, vilken takt, och man har sitt pulsband... Det tilltalar mig. 

LÄS MER: Malin brände i väg och vann såväl EM som VM i inomhusrodd

Han använder sig av en progressiv träning, där han hela tiden höjer ribban. 

– Jag kan analysera vid vilket tempo mjölksyran i benen kommer, vid vilken takt jag blir andfådd. När kan jag börja öka farten under en 2000-meterstävling? När jag kan spara energi? Det är intressant att följa. 

Med tiden blev Kostur bättre och bättre, och i år har han fått flera kvitton på sin hårdträning. Han tog sig till EM i Tjeckien, och där lyckades han ta ett oväntat brons. 

Han kom också fyra i VM, och ännu större var det när han lyckades vinna SM – trots att han är 49 år. Han vann 500 metersklassen på tiden 1:18,8 (en tid han redan putsat med tre tiondelar). 

– SM-medaljen är lite speciell för mig, för jag tävlade mot roddare i alla åldrar och inte bara i min åldersgrupp som i EM och VM. Det finns nog utomhusroddare som inte tävlar inomhus som hade slagit mig men jag hade bästa resultat och det är häftigt.

undefined
Michael Kosturs EM-brons och SM-guld.

Den stora anledningen till att Michael Kostur hoppade på satsningen är egentligen enkel. Han vill hålla sig i så bra form som möjligt, se hur bra han kan bli – samt försöka bromsa åldrandet. 

– Jag vill hålla kroppen i form och se om jag kan göra bättre tider än när jag var yngre, till och med. Och det har jag lyckats med. Jag tycker det är fascinerande hur kroppen kan anpassa sig trots att man blir äldre. Jag förväntar mig varje dag att jag kommer att ramla av klippkanten, så att säga, att min ålder kommer att komma ikapp mig. 

– Nån gång kommer jag att träffa en tröskel, det måste hända, men inte än. 

Är du rädd för att bli gammal? 

– Det kanske låter så när jag pratar? Åldern är givetvis bara en siffra, men det händer saker i kroppen när man blir äldre. Den anpassar sig till det man gör, och om man inte använder så kommer man inte att vara lika pigg eller stark. 

– Nej, jag är inte rädd för att bli gammal, men jag är rädd att tappa det jag har jobbat hårt för. 

undefined
Michael Kostur på roddmaskinen hemma i garaget i Visby.

Michael Kostur kom för första gången till Gotland 2002. Han hamnade på ön för spela basket i Visby BBK och för att studera på högskolan, och det var där han träffade hustrun Camilla. 2006 lämnade de Gotland för att bo åtta år i Luxemburg, men sen återkomsten 2013 har de varit bofasta med sina tre barn i Visby. 

Förutom spel i Visby BBK har Kostur varit basketproffs ibland annat Norrköping Dolphins, och han tror att erfarenheterna från idrott på elitnivå hjälpt honom i roddsatsningen. 

– Absolut. Eftersom jag har spelat basket på en hög nivå så vet jag vad som krävs för att uppnå resultat. Den största egenskapen är att bara dyka upp varje dag och göra jobbet, oavsett hur man mår och känner. Har du ett schema måste du följa det. Är du skadad så ska du vila så klart, men det är samma sak med ens jobb egentligen. De som är där varje dag är de som lyckas bäst. 

undefined
En faksimil från GT i februari 2009, som berättar att Kostur vunnit en cupfinal i basket i Luxemburg.

Det låter kanske som att allt gått enkelt, men så är inte fallet. Runt påsk 2021 drabbades Michael av stora ryggsmärtor, och kunde till slut varken sitta upp eller ligga ner. 

Efter att ha gjort en magnetröntgen kom svaret att han hade en böld på ryggmärgen. 

– De konstaterade att det behövdes en akut operation och de flög mig från Visby till Karolinska, och det blev en lyckad operation. Det fanns en risk att bölden kunde brista, och då kunde den ha kapat en nerv som hade gjort att jag kunde bli förlamad. Jag vet inte hur stor risken var, men den fanns. Men det gick bra och nu är jag helt frisk. 

undefined
Under våren 2021 drabbades Michael Kostur av svåra ryggsmärtor, och tvingades till operation.

Om han kommer att satsa mot nya SM- eller EM-tävlingarna vet han inte idag, men träningen lär han definitivt inte att sluta med. 

– Vad som skulle hända om jag inte tränar? Jag vet inte, det är en bra fråga... Jag skulle definitivt gå upp i vikt, och jag tror att  jag skulle må sämre. Jag är för rastlös för att inte göra något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!