Helagotland har tidigare berättat att GGN-arrangören Nordic Sport & Event skulle genomföra en frivillig arkeologisk undersökning av den tilltänkta GGN-banan i Hejdeby, och nu är en rapport klar.
Undersökningen gjordes av arkeologen Per Widerström som under flera dagar i förra veckan vandrade den drygt 2,5 mil långa banan.
– Det gick bra, tycker jag. Vissa områden är så klart svåra att komma åt och det är skogigt och igenväxt, men de öppna delarna gick jättebra.
– Det är klart att det tog ganska många timmar, säger Widerström.
Under arbetet påträffade Widerström en del små kalkbrott och några vägar som kan vara gamla, samt en del tidigare oupptäckta, möjliga gravar.
– De kan ju vara från bronsåldern och framåt. Jag skulle gissa från bronsåldern och kanske in i vikingatiden. Det är ju ganska många år. Det är små stenhögar egentligen.
Det var inga som låg mitt i bansträckningen?
– Det var någon som ligger i farlig närhet, men där kan banan lika gärna gå 20 meter åt sidan utan att det förändrar något. I ett sånt här område med mycket stenbrott kan det vara ganska svårt att avgöra om det är en grav eller en annan stenhög.
I sin rapport skriver Widerström:
”Området är förstås stort och utsträckt. Banan hamnar på ca 2,5 mil i längd. Ändå är det bara ett fåtal fornlämningar som är i farlig närhet eller direkt konflikt med enduroslingans tänkta sträckning.”
Widerström ser, ur en fornlämningsaspekt, inga direkta hinder med att anlägga en bana i området.
Undersökningen har nu lämnats in till länsstyrelsen, och arrangören Nordic Sport & Event ska också genomföra provtagningar på två eventuellt förorenade områden.
Så vad händer nu?
Jo, länsstyrelsen ska ta ett beslut om GGN i Hejdeby kan ha en "betydande miljöpåverkan" eller inte, och det beslutet kommer att avgöra om arrangören behöver göra en stor eller liten miljökonsekvensbeskrivning.
– Krävs det en stor miljökonsekvensbeskrivning... Då vet jag inte om vi hinner, har Conny Bohlin, vd på Nordic Sport & Event tidigare sagt.
Något datum för när beslutet tas finns inte, men i måndags var den sista dagen för interna yttranden hos länsstyrelsen, skriver Anna-Lena Fritz, chef på enheten för naturskydd, i ett mejl.
”Jag kan därför inte säga mer än att vi därefter försöker fatta ett beslut så snart som möjligt.”