Viktiga möten om GGN:s framtid: "Enda möjliga området"

Mitt i arbetet med årets Gotland Grand National pågår ytterligare en kamp för tävlingsarrangören – var tävlingen ska genomföras nästa år. Nordic Sport & Event har pekat ut en möjlig tävlingsplats och i veckan kommer arrangören träffa både Region Gotland och länsstyrelsen i avgörande möten kring GGN:s framtid på Gotland.

Under veckan ska möten om GGN:s framtid avgöras.

Under veckan ska möten om GGN:s framtid avgöras.

Foto: Malin Stenström

Enduro2023-10-05 07:29

Det har varit hektiska dagar för Gotland Grand Nationals tävlingsarrangör Nordic Sport & Event. I slutet av förra veckan fick de avtalet för årets tävling där skiljaktigheter i avtalet upptäcktes.

Mitt i arbetet med årets upplaga och i dialogerna med Fortifikationsverket om hyran pågår ytterligare ett arbete för arrangören – vart framtidens GGN ska genomföras.

– Vi har ett viktigt möte med Region Gotland under onsdagen och sedan med Länsstyrelsen på fredag om framtidens GGN, säger Conny Bohlin, vd för Nordic Sport & Event.

I mitten av september kom beskedet att årets upplaga av GGN blir den sista på Tofta skjutfält. Sedan dess har tävlingsarrangören letat efter möjliga platser att flytta tävlingen till och nu har Nordic Sport & Event ställt in siktet på Hejdeby. 

– Tanken är att vi under dessa möten ska visa hur vi jobbar med detta på årlig basis, men framför allt att vi har "hands on" på asfaltsverket i Hejdeby och diskutera om den möjligheten finns, säger han.

Att gamla asfaltsverket i Hejdeby blir huvudspåret när det kommer till ny tävlingsplats var Helagotland först med att avslöja, och just höjdskillnaderna har varit en viktig del av framtagandet av en ny mark.

– Det är viktigt för publik, TV och vinklar bland annat. Det måste vara som på Tofta med höjdskillnader, det var därför vi besökte Heidelberg och pratade med Nordkalk också för att man skulle kunnat använda deras kalkbrott.

Bohlin fortsätter:

– Men jag tror att detta är den platsen vi har. Överallt annat är det platt mark, här har du det mesta. Dock är området är för litet, vi behöver mer än så och då blir vi beroende på grannar men vi har varit kontakt med några men om Region Gotland säger att det är möjligt att gå vidare så får vi komma i kontakt med alla och annars måste vi titta någon annanstans.

Det finns däremot flera aspekter som måste lösas och diskuteras innan ett beslut tas om Hejdeby är en möjlig tävlingsplats, och det är bland annat klassificeringen av området.

– Det är ett Natura 2000-område, ett naturskyddsområde och ett vattenskyddsområde, men får vi till det i Hejdeby får vi se till att vi inte är på de områdena.

– Nu är det visserligen ett vattenskydd överallt. Men dagens motorcyklar och den miljöcertifiering vi har, har inget spill i skogen. Det är bullret i så fall, men det är två dagar om året vi pratar om, säger han.

Inför mötena och utmaningarna med miljöaspekterna har bolaget tagit professionell hjälp utifrån.

– I går hade vi möte med professor Nils Ryrholm, som jobbar i Europa med Svemo och motorsporten, och som hjälpt Region Gotland förut med soptippen bland annat och han har stenkoll på Gotland, han har gett oss massor med tips och idéer. 

– Det visar sig när man googlar om motorsport och miljön att det är en jättemångfald när motorcyklarna åker runt i miljön och tar död på dåliga biotoper och nya kommer och det är det vi ska presentera under dessa möten, säger Conny Bohlin.

Framför allt miljöfrågan är något som bolaget valt att fokusera på, och trots stereotypen kring motorsport och miljön lyfter Bohlin fram exempel från tidigare där motorsporten gynnat liknande miljöer.

– Motorsport är förknippat med smuts, men är det några som jobbar hårt med miljöfrågor är det motorsportsförbunden. Länsstyrelsen i Uppsala gick 2014 in med 65 000 till Göta motorcykelklubb för att köra runt i skogen bland annat, det finns inga djur som går bet på det. Nuförtiden växer skogarna bara igen. Vi har lärt oss så mycket om miljöfrågorna de senaste två veckorna för att vi vet att det är avgörande.

Bolaget vill däremot lyfta fram respekten gentemot miljöaspekterna, men menar att om Hejdeby inte godkänns som en möjlig tävlingsplats så kanske tävlingen måste se över alternativen utanför Gotlands gränser.

– Vi har stor respekt för vattenskyddsområden, naturskyddsområden och andra miljöaspekter som örnar och blommor som påverkar möjligheterna för vart man kan arrangera tävlingen i, men om vi inte kan hitta någon mark på grund av dessa faktorer måste vi titta på de två andra regionerna som erbjudit oss att flytta dit.

Gotland Grand National är ett ämne som berör många på Gotland och kärleken till bolaget har varit stor, dessutom lyfter Conny Bohlin fram hjälpsamheten kring att behålla tävlingen på ön.

– Vi är jätteglada för det intresse som Region Gotland och länsstyrelsen visat oss med kort varsel. Det visar att de tar detta på stort allvar.

Men även trots intresset och hjälpsamheten finns det andra orosmoln för bolaget – tidsaspekten.

– Vi kan inte vänta hur länge som helst på ett beslut, för då står vi redo att flytta för branschens skull. De tre lopp som är med i klassikern är en miljardindustri med material, försäkringar och liknande. Vi har två regioner som är redo att köpa över oss, men det vill vi inte. Vi startade detta för att bevara gästnätterna på Gotland.

– Innan årsskiftet måste vi ha avtalet färdigt med mark, för i februari måste vi börja bygga allt. Vi kan inte ta ett sabbatsår. Vi är ett bolag, som vilket bolag som helst, vi kan inte pausa i ett år.

Även fast att en flytt till fastlandet ska ses som en potentiell lösning så vill Bohlin lyfta fram att de själva helst ser att tävlingen stannar på gotländsk mark.

– Vi kämpar inte bara för bolaget utan för näringslivet och föreningslivet bland annat. Det är väldigt mycket som står på spel. Under nio år har vi genererat nästan en miljard till näringslivet och nästan en miljon till bland annat FC Gute, säger Conny Bohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!